Actie / Thriller / Misdaad

The Company You Keep

Degelijk, ouderwets amusement: van de sterrencast tot het ongehaaste tempo

Kevin Toma

The Company You Keep: het zou makkelijk kunnen slaan op de acteurs die Robert Redford (76) om zich heen heeft verzameld. Zelf vertolkt Redford de voormalige links-radicale activist Nick Sloan, die undercover leeft sinds hij met zijn groepering, de zogeheten Weather Underground, betrokken was bij een fataal verlopen bankoverval. De jonge, ambitieuze journalist Ben Shepard (Shia LaBeouf) komt op zijn spoor. Dat is het begin van een klopjacht die Shepard van het ene bekende gezicht naar het andere voert. Susan Sarandon, Richard Jenkins en Julie Christie spelen veteraan-activisten, Nick Nolte duikt op als Sloans beste vriend en Chris Cooper als diens broer. Stanley Tucci is lekker snedig als Shepards prikkelbare hoofdredacteur.

Je zou door al die fameuze koppen soms vergeten dat The Company You Keep, Redfords negende speelfilm als regisseur, ook nog een belangwekkend verhaal te vertellen heeft. Weather Underground was een in 1969 opgerichte organisatie, die met bomaanslagen op overheidsgebouwen en banken fel protesteerde tegen de Vietnamoorlog. Net als Neil Gordons gelijknamige thriller-roman uit 2003 draait het in Redfords film steeds om dezelfde vragen: kan terroristisch geweld moreel worden gerechtvaardigd? En welke idealen zijn nu nog het strijden waard?

Tekenend is dat de oudere personages volop over deze zaken discussiëren, terwijl het het groentje Shepard aanvankelijk alleen maar om een goed verhaal te doen is. En steeds weer zie je jonge figuranten in de weer met hun mobieltje, alsof ze zich alleen nog maar in sms'jes en Facebook interesseren.

Al te subtiel is Redfords methode dus niet om de toeschouwer verder te laten kijken dan zijn neus lang is. De film, die sporadisch herinnert aan de tijd dat Redford zelf nog in de huid van onderzoeksjournalisten kroop (All the President's Men, 1976), kan het gelukkig hebben. Degelijk, ouderwets amusement is het, van de sterrencast tot het ongehaaste tempo. Anders dan zijn hoofdpersonage laat The Company You Keep zich helemaal niet opjagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden