Fantasie

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe

Niets meer dan knap gemaakte plaatjes

Hoe christelijk zijn The Chronicles of Narnia? Volgens Amerikaanse kritieken zouden de Disney-studio's met de verfilming van de zeven boeken tellende fantasiewereld van de Britse auteur C.S. Lewis zich doelbewust op religieuze fundamentalisten richten, die er parallellen met hun geloof in kunnen vinden. De zelfgekozen dood en wederopstanding van een van de belangrijkste personages in het eerste deel van de serie zou bijvoorbeeld naar Jezus verwijzen.

Wie zoekt, kan voor zo'n interpretatie altijd wel argumenten vinden, en Disney promootte de film inderdaad via evangelische organisaties. Dat neemt niet weg dat in het rijk Narnia, waar twee zussen en twee broers ten tijde van de Tweede Wereldoorlog via een betoverde kastdeur terecht komen, ook veel onchristelijke magie is te vinden. Met pratende dieren, eeuwenoude profetieën die voorspellen dat vier koningskinderen de wereld zullen redden, en een hoofdrol voor een stijlvolle heks, is het begin van de Narnia-reeks even heidens als Harry Potter of Lord of the Rings.


Net als in die producties domineren digitale trucages de film. Alleen ontbreekt de context waarin zulke effecten tot leven komen. De vertelling over het land dat van een eeuwige winter moet worden bevrijd gaat zonder veel voorbereiding van start, en personages die je in het verhaal kunnen laten meegaan zijn nergens te vinden.


Tilda Swinton is, als de ijzige, arrogante koningin van Narnia, de enige die echt acteert. De vier kinderen kunnen weinig meer dan verbaasd toekijken naar de wereld om hen heen. Verder werden vrijwel alle personages met de computer gemaakt. De digitale bevers en wolven, en de leeuw Aslan - die de zonden van anderen op zich neemt - zien er mooi uit, net als de landschappen. Maar het blijft bij de buitenkant.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden