PODCASTRECENSIEREPLY ALL: THE CASE OF THE MISSING HIT (#158)

The Case of the Missing Hit komt tot een spectaculaire ontknoping ★★★★★

Mark Moorman
null Beeld filmstill
Beeld filmstill

Is dit misschien de beste podcast-aflevering ooit? Dat was althans de kop boven een stuk in The Guardian over The Case of the Missing Hit, aflevering 158 van Reply All, de bekende podcast over onlinecultuur en verhalen rondom internet. Nou heeft Reply All een stevige reputatie als een van de meest originele podcasts die er te beluisteren valt, met vaak ogenschijnlijk eenvoudige vragen die leidden tot inventieve speurtochten waarin een heel tijdsgewricht wordt doorgelicht. Maar de manier waarop The Case of the Missing Hit viral ging, was nog niet eerder voorgekomen in de geschiedenis van de podcast.

De episode begint met P.J. Vogt, samen met Alex Goldman de maker van Reply All, die toelicht dat sommige kwesties hem obsessief blijven achtervolgen. Goed voor de podcast, maar soms slecht voor de nachtrust, als een antwoord op een vraag buiten bereik blijkt. Dan ontmoet hij de Californische filmmaker Tyler Gillett. Die blijkt net zo geobsedeerd met een kwestie: Gillett heeft een nummer in zijn hoofd, dat hij ergens in de jaren negentig op de radio moet hebben gehoord. En dan niet alleen een verwaaid zinnetje, maar het hele nummer, van de opening met fluit, tot de melodie, tot couplet en refrein, een soort mengeling van U2 en de muziek van een toen populaire alternatieve rockband, de Barenaked Ladies.

Hij zingt het voor zijn vrouw; die heeft het nog nooit gehoord. Hij gaat internet op; aangezien hij ongeveer de hele tekst in zijn hoofd heeft zitten moet dat een korte zoektocht zijn, zoals we dat tegenwoordig gewend zijn bij ongeveer elke vraag die in ons hoofd opkomt. Nergens te vinden, ook niet na dagenlange zoektochten. Hij heeft een oorwurm in zijn hoofd en hij begint te denken dat hij de enige is die dit nummer ooit gehoord heeft. Bestaat het eigenlijk wel?

Hij stelt de vraag aan Reply All, die af en toe een aflevering wijden aan een intrigerende vraag van een lezer onder de noemer ‘Super Tech Support‘. Dat is het vertrekpunt van een krankzinnige speurtocht, waarbij Tyler Gillett het nummer eerst zingend opneemt en vervolgens een aantal sessiemuzikanten dit nummer proberen na te spelen. Ondertussen is P.J. Vogt iedereen die iets met de muziekindustrie in de jaren negentig te maken had aan het interviewen; maar hij spreekt ook een geheugendeskundige, die probeert te verklaren hoe je je iets kan herinneren dat niet bestaat.

The Case of the Missing Hit lijkt heel lang een onoplosbaar geval, maar komt toch nog tot een spectaculaire ontknoping, die we hier niet zullen verklappen. Als in de beste afleveringen van Reply All hebben we uiteindelijk het meest opgestoken van de schitterende omwegen.

Reply All: The Case of the Missing Hit (#158)

★★★★★

Een podcast van P.J. Vogt en Alex Goldman

De Volkskrant tipt welke podcasts de moeite waard zijn (en welke niet). Bekijk ons recensie-overzicht hier.

Vorig jaar spraken we uitvoerend producent van Reply All Tim Howard: ‘Je wilt altijd verhalen met holy shit-energie’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden