Review

The Big Sick is prachtige hedendaagse romantische komedie

The Big Sick heeft een ingenieus script met meer samenhang dan het lijkt. Dit is geen afrekening, maar kleverig sentimenteel wordt het ook niet. Fijn.

Floortje Smit
Kumail Nanjiani als zichzelf en Zoe Kazan als Emily. Beeld
Kumail Nanjiani als zichzelf en Zoe Kazan als Emily.Beeld

Van alle romantische gestes moet dit wel een van de grootste zijn: samen een romantische komedie schrijven over het begin van je relatie. Tegelijkertijd verdient het waargebeurde verhaal van Kumail Nanjiani (van de serie Silicon Valley) en zijn echtgenote Emily V. Gordon verfilmd te worden: had een scenarist de originele en interessante plot van The Big Sick verzonnen, je zou het niet geloven.

Het begint allemaal vrij standaard. Leuke jongen ontmoet dito meisje. Het klikt tussen de Uber-chauffeur annex komiek en de therapeut in opleiding. Ze gaan samen uit. Lachen. Zij bezoekt zijn waardeloze one-man-show en vindt hem nog steeds leuk. Toch pakken zich wolken samen boven hun prille relatie: Kumail verzwijgt dat zijn ouders hem proberen uit te huwelijken aan een Pakistaans meisje. Knallende ruzie dus.

The Big Sick (komedie)
Regie: Michael Showalter
Met: Kumail Nanjiani, Zoe Kazan
119 min., in 60 zalen.

Ja, de (interculturele) grappen zijn slim en je kunt haast niet anders dan zelf een beetje verliefd worden op Kumail, gespeeld door Nanjiani zelf, en vooral op Emily, een fantastische Zoe Kazan. Verder lijkt het verloop van deze verliefdheid zich te laten voorspellen. Goedmaken, misverstanden, weer goedmaken, nog lang en gelukkig.

Dat is echter niet wat er gebeurt in The Big Sick. Want Emily belandt na die ruzie in een coma, als gevolg van een zeldzame ziekte. En zo komt de romantische komedie piepend en krakend tot stilstand.

Regisseur Michael Showalter moet dan schakelen naar een andere dynamiek, waarin Kumail aan Emily's ziekenhuisbed zijn schoonouders voor het eerst onder ogen komt. Het is een wending waar hij verrassend makkelijk uitkomt, vooral dankzij een pinnige Holly Hunter met leesbril als moeder. Samen met Ray Romano vormt zij een stel dat elkaar zowel aanvult als spuugzat is.

Dankzij de persoonlijke betrokkenheid van Nanjiani en Gordon worden alle betrokkenen mild spottend, maar immer zachtaardig geportretteerd. Dit is geen afrekening, maar kleverig sentimenteel wordt het ook niet. Dat is al fijn.

The Big Sick heeft dan ook een ingenieus script met meer samenhang dan de tweevoudige structuur doet vermoeden. Het laat zien dat het verdoezelen van waarheden omwille van de goede vrede nooit een verstandig plan is voor de lange termijn. En dat iedereen er beter van wordt als je elkaar met open blik tegemoet treedt. Dat maakt het in meerdere opzichten een prachtige hedendaagse romantische komedie.

Dit echtpaar maakte een film gebaseerd op hun eigen leven

Stand-upcomedian Kumail Nanjiani en zijn echtgenote, scriptschrijver Emily V. Gordon, baseerden de romkom The Big Sick op het ontstaan van hun eigen relatie. Inclusief gedoe over hun verschil in afkomst en een coma. De Volkskrant sprak het echtpaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden