Thank You for Your Service is meer dan traditionele veteranenfilm

Film (drama) - Thank you for your service

Jason Hall tilt Thank You for Your Service naar een hoger plan dan het cliché van de veteranenfilm. Miles Teller speelt de oplopende frustratie van een Irakveteraan met verve.

Met Adam (Miles Teller) gaat het ogenschijnlijk best goed, de eerste weken na zijn terugkomst uit Irak, ergens in 2007. Hij maakte van dichtbij mee hoe een kompaan in het Amerikaanse leger door het hoofd werd geschoten en hij zwijgt thuis over de horror van het slagveld, maar hij heeft tenminste een basis: zie hem opgewekt pannekoekenbakken voor zijn vrouw en twee jonge kinderen.

Het lijkt erop dat zijn maat Solo (Beulah Koale), met wie hij op dezelfde terugvlucht zit, een zwaardere klap heeft gehad. Zijn vrouw wil graag een kind, maar hij wil zo snel mogelijk terug naar de oorlog, verslaafd als hij is aan de kick van het gevaar. Voor Billy, de derde veteraan in Thank You for Your Service, valt bij thuiskomst niets te re-integreren: zijn verloofde heeft hem uit huis gezet.

Thank You for Your Service; Drama; Regie: Jason Hall
Met: Miles Teller, Beulah Koale, Joe Cole, Haley Bennett, Amy Schumer
109 min., in 38 zalen.

Thank You for Your Service is een film in de traditie van Coming Home, Born on the Fourth of July en vooral The Deer Hunter, klassiekers over veteranen bij wie de oorlog in hun hoofd voortwoekert. Debuterend regisseur Jason Hall, die zijn film baseerde op het gelijknamige non-fictieboek van The Washington Post-journalist David Finkel uit 2013, is zich daar terdege van bewust. Hij omarmt de clichés van het genre: de in zichzelf gekeerde veteraan met een blik bier op de bank, onvoorspelbare woede-uitbarstingen; zelfs de scène waarin in een natuurgebied op wild wordt gejaagd ontbreekt niet.

Maar hij tilt de film ook naar een hoger plan, want Thank You for Your Service maakt inzichtelijk hoe genadeloos de Amerikaanse veteraan aan zijn lot wordt overgelaten. Teller (Whiplash) speelt de oplopende frustratie van Adam met verve. Hoewel af en toe meer boos pamflet dan goede film, maken deze scènes indruk.

De opmerkelijke dissonant is de aanwezigheid van comédienne Amy Schumer, die in een bijrol als weduwe van een Irakveteraan enige serieuze acteerambities tentoonspreidt, maar desondanks bij elk optreden onbedoeld fungeert als stoorzender.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.