Teun Gautier weg bij uitgeverij De Groene Amsterdammer

Teun Gautier treedt per direct terug als directeur van uitgeverij De Groene Amsterdammer. Volgens De Groene is er sprake van een 'fundamenteel verschil van inzicht tussen hem en het bestuur en de redactie van De Groene'. Reden hiervoor is een kortdurende lening die Gautier (45) in het voorjaar van 2012 verstrekte aan een initiatief dat moest leiden tot de publicatie van een boek geschreven door Edwin de Roy van Zuydewijn.

Julien Althuisius
Teun Gautier Beeld YouTube
Teun GautierBeeld YouTube

Gautier leende 17.000 euro aan het initiatief en dat bedrag werd binnen zeer korte termijn terugbetaald. Maar de uitgever informeerde zijn redactie en het bestuur van De Groene pas vorige week over de lening.

Omdat De Roy van Zuydewijn onderwerp is van journalistiek en politiek debat, zo schrijft De Groene in een persbericht, zou het handelen van Gautier in verband gebracht kunnen worden met de redactionele afweging van De Groene. 'De redactionele onafhankelijkheid en de integriteit van het blad zijn daarmee in het geding en dat is voor bestuur en redactie niet acceptabel.'

'In goed overleg uit elkaar'
Teun Gautier wilde geen commentaar geven op zijn vertrek. 'Wij gaan in goed overleg uit elkaar. En onderdeel van dat overleg is dat wij hebben afgesproken niets toe te voegen aan het persbericht.'

Als directeur van de uitgeverij De Groene Amsterdammer was Gautier ook als financieel directeur verbonden aan De Correspondent, de online krant van Rob Wijnberg. Ook die functie zal hij niet meer vervullen.

Gautier trad in mei 2009 aan. In zijn tijd als directeur steeg de oplage van De Groene Amsterdammer van een krappe 16.000 naar ruim 19.000 abonnees.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden