TestThermosbakjes

Test: Uit welke thermosbakjes kun je na een paar uur nog veilig eten?

Welke thermosbakjes of -bekers houden het eten een paar uur veilig koud of warm? De Volkskrant test er zes.

Black & Blum Food Flask, roestvrij staal met lepel, 400 ml € 39,00.

‘Wat heeft u liever: voedsel uit een loeismerige magnetron of uit een thermosbakje waarin het een paar uur heeft gezeten?’ Voor Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelen microbiologie aan de Wageningen Universiteit een uitgemaakte zaak: ‘Nou, ik stem voor opwarmen in de magnetron’, zegt hij zonder aarzelen.

Het is de praktijk in veel werksituaties zonder kantine waar de werknemers wel warm eten nuttigen. Vaak zijn dat kant-en-klare of zelf bereide maaltijden die in een bakje in de magnetron worden opgewarmd. En in veel bedrijven wordt het schoonmaken van die apparaten overgelaten aan de gebruikers, die over het algemeen rotsvast geloven in poetskabouters of zelfreinigende magnetrons.

Eigen warmhoudbakjes dan, die ook wel thermosbekers, food flasks of voedselcontainers worden genoemd? Die zien er ook nog eens tof uit, want ze doen het goed in de hippe ecoscene waar magnetrons überhaupt een slechte naam hebben (‘want straling’), net als wegwerpverpakkingen. En dan heb je dus niet te maken met de bacteriën van andermans etensrestanten.

Ideale broedbron

Nee, dat niet, beaamt Zwietering, maar eten dat je warm bewaart, is een ideale broedbron. ‘Boven de 65, 70 graden is er niet veel aan de hand, want dat overleven de meeste bacteriën niet. Maar kom je daaronder, dan kunnen ze razendsnel groeien. Dat gaat exponentieel en dat is dus één, twee, vier, acht, veel.’ Vandaar zijn keuze voor de (vieze) magnetron: het ziet er niet zo fris uit, maar je verhit alles wel tot boven de 65 graden, mits je ook goed roert zodat álles heet wordt.

Zou dat betekenen dat die leuke bakjes allemaal potentiële voedselvergiftigers zijn? Gert-Jan Hemmers, directeur van Stichting Veiligvoedsel.nl, wil dat met alle plezier voor de Volkskrant komen testen. Gewapend met een TLC 700 Ebro insteekthermometer nemen we zes bakjes onder de loep. Uit België komen er twee van Hovac (een kunststof, een roestvrij staal) en een van Curver. Uit Engeland krijgen we de Food Flask van Black & Blum, de Thermos King is van Amerikaanse makelij en het Zweedse woonwarenhuis Ikea levert de Efterfragad.

Ikea Efterfragad Voedselwarmhoudfles, roestvrij staal, 500 ml € 9,99.

Croutons in de dop

De laatste is de goedkoopste en ook het meest rechttoe rechtaan: gewoon een gladde roestvrijstalen beker. De andere hebben allemaal wel een extraatje in de vorm van een extra bakje of een lepeltje. Thermos King is daarin het vernuftigst met een bekertje, een inklapbaar lepeltje en nog een extra bakje voor nootjes of croutons in de schroefdop. Ook zit er een inkeping aan de buitenkant van de beker, waardoor je die (ook met kleine handen) makkelijk kunt vastpakken en kracht kunt zetten voor het dicht- en opendraaien. Bij B&B zit met een kunstleren bandje een lepeltje om de fles geklemd. Dat ziet er fraai uit, maar volgens Hemmers is het bandje een potentiele bron van bacteriën omdat het niet goed is schoon te houden.

Thermos King Voedseldrager, 470 ml € 30,99.

De grootte van de bekers varieert tussen 400 en 800 ml, wat bij de test een iets vertekend beeld oplevert, omdat de bekers optimaal presteren wanneer ze helemaal vol zijn. Bij de warme test verhitten we de bekers eerst goed met kokend water, vullen ze elk met 400 gram warme bonen uit blik, meten wat de aanvangstemperatuur is (gemiddeld 89,7 graden) en wat daarvan over is na drieënhalf uur.

Bijna allemaal blijven ze boven de 65 graden, waarbij de Thermos King eruit springt met maar 15,1 graden temperatuurdaling en een eindtemperatuur van 72,2 graden. De Hovac Valencia blijft onder de norm met maar 51,1 graden. Dat komt mede door de enorm grote opening, waardoor het eten snel afkoelt, maar ook omdat hij een groter volume heeft dan de rest – net als zijn broertje van roestvrij staal. Wanneer we de beide Hovacs nog een keer tot de rand toe vullen, doen ze het beduidend beter. De Hovac Dual toont slechts een daling van 17,8 graden en rukt daarmee op naar de tweede plaats. De Hovac Valencia haalt dan net 65 graden. Desondanks blijft het een groot en onhandig ding dat lastig is dicht te schroeven. Hij mag wel als enige in de vaatwasser, maar daarna ging hij helemaal moeilijk dicht en lekte hij.

Hovac Dual Voedselcontainer, roestvrij staal, 800 ml € 26,99.

Bij koude gerechten is het van belang dat de temperatuur niet hoger komt dan 7 graden en de gekoelde couscous (bij vullen gemiddeld 5,8 graden) is bij allemaal na drieënhalf uur boven de 10. De Hovac Dual verslaat hier de Thermos King met een temperatuurstijging van 4,9 tegen 5,4 graden; de Hovac Valencia komt met de Efterfragad van Ikea weer onderaan. Om je eten echt koud te houden, zou je het bijna bevroren in een beker moeten doen die vooraf goed gekoeld is met ijswater. Of toch maar in de koelkast bewaren.

Hovac Voedselcontainer Valencia kunststof, 700 ml € 11,99.

Serieus leuk ding

Voor eenpersoonsporties is de Thermos King (470 ml) favoriet, mede door het listige ontwerp en het handzame formaat. ‘En hij borgt de temperatuur het best’, vindt Hemmers. Een serieus leuk ding, dus. De Hovac Dual (800 ml) is wat lomp en bij het handvat moeilijk schoon te maken, maar heeft een grote en een kleinere opening (handig voor soep of hete dranken) en twee bakjes, wat hem geschikt maakt voor twee personen.

Curver Heritage Food Flask, 750 ml € 24,99.

Is dit overtuigend genoeg om Zwietering voortaan bij de vieze magnetron weg te houden? 'Nou, ik ben niet zo bang voor die bacteriën uit de magnetron', zegt hij. 'Als je het eten in een vrijwel gesloten bakje opwarmt, heb je weinig kans op contactbesmetting. Maar als de temperatuur in die thermosbakjes inderdaad hoog genoeg is, heb ik daar misschien toch wel een lichte voorkeur voor.'

Uitslag Thermosbakjestest:

1. Thermos King Voedseldrager - 470 ml, €30,99 (Blokker)

2. Hovac RV Dual Voedselcontainer roestvrij staal 800 ml, €26,99 (Bol.com)

3. Black & Blum Food Flask, roestvrij staal met lepel, 400 ml €39,00 (bij Bol)

4. Curver Heritage Food Flask 750 ml €24,99 (Coppens Warenhuis, afgeprijsd)

5. Ikea Efterfragad Voedselwarmhoudfles, roestvrij staal, 500 ml € 9.99

6. Hovac Voedselcontainer Valencia kunststof 700 ml €11,99 (Bol.com)

Reacties en suggesties: test@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden