Test IJsmachines

Test: Met welke keukenmachine maak je het lekkerste ijs, gewoon thuis?

Zelf ijs maken is leuk en lekker. IJsmachines zijn alleen vaak onaantrekkelijk, groot, zwaar en lomp, of er moet een onderdeel eerst 12 tot 24 uur in de vriezer en daar had je even niet aan gedacht op het moment dat je trek hebt in eigen ijs. Zijn er machines die wel uitnodigen tot ijs maken en niet eindigen als keukenlijk in de kast? 

De Volkskrant probeert er enkele uit met glacier Kees Raat, eigenaar van lekkernijenzaak Metropolitan in Amsterdam en auteur van het receptenboek IJstijd, voor de enthousiaste doe-het-zelf-ijsmaker. Voor het testen van de recepten (‘composities’ heet dat in glaciertaal) liet hij zijn professionele machines staan en ging hij aan de slag met huis-, tuin- en keukenapparaten.

Die thuismachines zijn er grofweg in twee varianten. Er zijn de ‘voorvriezers’, machines waarbij een element of bak van tevoren moet worden ingevroren. De andere variant zijn de ‘zelfvriezers’, die zelf kou genereren en dus à la minute ijs kunnen maken. De voorvriezers zijn vrij handzaam en over het algemeen redelijk in prijs. De zelfvriezers zijn behalve fors aan de maat, ook fors aan de prijs.

Met een ervaren glacier is een middagje ijs maken natuurlijk al gauw bijzonder. Medetesters zijn Volkskeukenauteur Marie Louise Schipper en Volkskrant-secretariaatsmedewerker Margot Knibbe, dochter van een patissier en chef-kok die met zijn kar met zelfgemaakt schepijs door de straten reed. Raat heeft twee composities gemaakt waarvan we ijs gaan draaien: aardbeiensorbet en chocoladeroom.

Bakbeest

In Raats atelier staan twee zelfvriezers klaar, een Domo DO930I – een behoorlijk bakbeest – en een Magimix Gelato Expert, en vijf voorvriezers, waaronder eveneens een Domo (DO2309I) en een Magimix Glacier. Bij de zelfvriezers kunnen we op de testmiddag beide ijssoorten draaien, bij de andere niet omdat de bakken na één keer ijs maken opnieuw moeten worden ingevroren.

De Magimix 11680NL Gelato Expert. Beeld Magimix

De meeste machines zijn berekend op 1,5 liter ijs. Dat geldt niet voor de dubbele ijsmachine van Smart, uit de lijn Nostalgia Electrics, die twee bekers heeft van elk 500 ml waarmee je twee soorten ijs tegelijk kunt maken. Uiterlijk is het zonder meer de charmantste van het stel, maar het materiaal voelt als goedkoop plastic dat tegen weinig bestand is.

De ijsmaker van Kitchenaid is een vrieskom die in de multifunctionele keukenmachine kan worden gehangen. Daar kan maar liefst 1,9 l in, maar dat is volgens Raat onzin, omdat het dan veel te lang duurt voordat het ijs klaar is. Hoe langer de machine moet draaien, hoe grover de ijskristallen worden. Dat beïnvloedt ook de smaak want, aldus Raat, bij ijs wordt de smaak bepaald door structuur en mondgevoel. We doen in elke machine 500 ml. Tien minuten draaien zou de ideale tijd zijn.

Slap

Dat haalt geen enkele van de testmachines, zelfvriezend of niet. De gemiddelde tijd ligt rond de 35-40 minuten. De Kitchenaid heeft als voordeel dat-ie op verschillende snelheden kan draaien; toch is de aardbeiensorbet na 20 minuten nog steeds vrij slap. De grote Domo heeft een mooi venstertje waarop de temperatuur kan worden afgelezen, maar daarentegen is het weer moeilijk te zien hoe ver het ijs is. Als de machine klaar is, blijkt dat de schoep het ijs niet goed heeft gemengd, waardoor er harde stukken inzitten. Dat is ook bij de kleine Domo het geval. De Glacier van Magimix gaat aanvankelijk als een speer, maar mengt toch ook niet optimaal en na een minuut of tien draait de bak nog wel, maar staan de schoepen stil.

Uiteindelijk heeft elke machine ijs geproduceerd, behalve de nostalgische Smart die met moeite door een massa blijft ploeteren die maar geen ijs wil worden. Weliswaar hebben we hem dubbel belast, met een beker sorbet en een beker chocoladeroom, maar daar was hij toch voor gemaakt? Thuis, in de herkansing met 250 ml per beker, levert-ie toch in een kwartiertje heel aardig ijs, dat in het schaaltje wel in recordtempo smelt.

De Smart dubbele ijsmachine DIC200. Beeld Smart

Grote verschillen 

Wanneer we al het gemaakte ijs naast elkaar zetten, blijken de verschillen groot. Het sorbetijs van de Kitchenaid is de onbetwiste winnaar: ietwat compact en met nog de vlezigheid van de aardbei. Maar de Krups, een vrij basaal rechttoe,  rechtaan model, heeft bijna ongemerkt fantastisch zacht, zalvend en toch luchtig ijs gedraaid. ‘Verbazingwekkend’, vindt ook Raat.

De Kitchenaid ijsmaker. Beeld Kitchenaid

Wat betreft sorbetijs legt de Magimix Gelato het af tegen de Kitchenaid, maar het chocoladeroomijs is zijdezacht en onovertroffen. Knibbe zou hem het liefst meteen mee naar huis nemen, maar vindt hem toch te groot voor op het aanrecht. De Krups is wat handzamer en daarom haar favoriet.

De Krups IJsmachine Perfect Mix 9000 GVS241 Beeld Krups

Schipper twijfelt tussen de Kitchenaid en de Krups, al is het ijs ‘totaal verschillend gedraaid’. De eerste is eveneens niet goedkoop, want bij die vrieskom van rond de 80 euro hoort dus een keukenmachine van zo’n 450 euro. Maar dan heb je iets wat ook nog mixt en kneedt en nog veel meer. Behalve de keukenmachine is een wat grotere vriezer een vereiste, want die bak van 1,9 l past echt niet in een doorsneevriesvakje. Ook de vrieskom van Krups heeft wat ruimte nodig (dwarsdoorsnede 22 cm, hoogte 14 cm), maar voor 67 euro is dat een prima machine voor wie zo af en toe van een lekker bakje zelfgemaakt ijs wil genieten. Wel op tijd in de vriezer zetten.

Reacties en suggesties: test@volkskrant.nl

1.Kitchenaid ijsmaker 1,9 l ca. €80,00

2.Magimix 11680NL Gelato Expert IJsmachine €599,00

3.Krups IJsmachine Perfect Mix 9000 GVS241 1,6 l €66,99

4.Domo DO2309I 1,5 l €39,99

5.Domo DO930I 1,5 l €199,00

6.Magimix Glacier 1,5 l €99,00

7.Smart dubbele ijsmachine DIC200 2x 500 ml €49,00

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden