Tv-recensie Emma Curvers

Terwijl de vrouwen op Love Island stuk gaan van de stress, zijn de mannen aan het viben

Met de herfst die buiten om zich heen slaat, besluit ik me naar het zonovergoten Love Island (Videoland) te begeven. In seizoen 2 van deze datingshow zoekt een stel luchtig geklede vrijgezellen de ware liefde – het tegenwerkende format ten spijt. Een van de koppels wint aan het eind van de rit 25 duizend euro. Op het eerste gezicht niets anders dan andere eilandshows vol hete twintigers: als je tien singles met gebeeldhouwde lijven in een villa opsluit en koppels verplicht een klein bed te delen, zal het daar wel een bezienswaardig Sodom en Gomorra worden.

Maar wat dóén deze twintigers met hun goddelijke lijven de hele dag in die villa op Gran Canaria? Trainen. Echt. De ‘islanders’ squatten en liften zich een breuk. Het is niet duidelijk of de producers hun vragen dit te doen, maar vermoedelijk trainen ze uit wanhoop, want er is in de tien eerste afleveringen nog niet veel loos. Deelnemer Luca, een Italiaans-Turkse ober, is zelfs begonnen met aquafit-les geven aan de dames. Ze moeten wachten op spaarzame sms-jes van hun showgoden, waarin wordt meegedeeld wat er gaat gebeuren.

Die showgoden brengen vooral slecht nieuws voor de dames, al vanaf het vormen van de eerste koppels. Presentator Monica Geuze zet in aflevering 1 het vrouwelijk schoon op een rijtje, hooggehakt en in bikini, waarop de heren hun keuze mogen maken. De dames kunnen proberen invloed uit te oefenen door naar voren te stappen als ze een man zien zitten – vergeefs. Zo is Lisa, een 21-jarige studente, niet geïnteresseerd in Thijs, de ex-voetballer met knotje, maar ontbiedt hij haar toch bij hem in bed. Klinkt erg, maar in bed gebeurt toch niks, op Love Island.

Als twee nieuwe deelneemsters in de villa arriveren, Cheyenne en Valerie, neemt de territoriumdrang van de vrouwen verder toe: na een zogenoemde herkoppelingsronde, waarin de mannen het opnieuw voor het zeggen hebben, moet immers een van de dames naar huis. Waar in soortgelijke shows de deelnemers elkaar dan de tent zouden uitvechten, is er in Love Island vooralsnog verrassend weinig smerig geroddel en verraad. Iedereen wil ‘eerlijk met elkaar zijn’.

Love Island Beeld Love Island

Als de deelnemers niet aan het trainen zijn, zijn ze aan het viben. Voor de mannen is de vibeverklaring de manier om uit te drukken dat ze interesse in een dame hebben, maar hun opties nog openhouden. Zo zegt Luca al snel dat hij vibet met Alicia. Ray zegt tegen Alicia dat hij ook met haar vibet, maar zij vibet helaas niet terug. Als het misschien iets gaat worden, laat de mannetjesdeelnemer in Love Island dat blijken door een ontbijtje voor de vrouwtjesdeelnemer te maken. Zo mogen Sha, Lisa en Alicia een ontbijtje ontvangen van respectievelijk Mac, Ray en Luca. Dat vinden de dames een belangrijk teken van toewijding. 

Ray voelt trouwens met iets té veel mensen vibes, dus wordt hij alom gewantrouwd en in aflevering 10 weggestemd – daar wordt Love Island niet spannender op. Met de komst van twee nieuwe mannen zou er donderdag overigens een totale machtsverschuiving kunnen komen, maar deze kijker stemt zichzelf vroegtijdig weg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden