tv-recensieJulien Althuisius

Terwijl ‘De Klimaatverkenners’ online duurzaam doen, vliegen bij ‘Trippers’ de CO2’s de pan uit

null Beeld
Julien Althuisius

Nieuwste aanwinst in klimaattelevisie: De Klimaatverkenners, een webserie van het televisieprogramma Kassa (BNNVara). Presentatoren Amber Kortzorg en Nina van Hattum onderzoeken in de vijfdelige serie welke impact onze dagelijkse handelingen op het klimaat hebben. ‘Ik droom er al jaren van een vrolijk en informatief programma te maken over duurzaamheid dat geen doemscenario’s schetst’, zegt Kortzorg op de website van Kassa. Ieder zijn dromen. In de eerste aflevering, die sinds maandag online staat, buigen de dames zich over milieuvervuilende huisdieren.

Staand achter een desk in een vrolijk decor vol beeldjes van honden, katten, knuffels en blikjes voer, vertellen Kortzorg en Van Hattum dat we in Nederland 33 miljoen huisdieren hebben (waarvan 18 miljoen vissen). Bij elkaar zorgen die dieren voor 1 procent van de klimaatimpact van de Nederlandse huishoudens. Dat zit vooral in verzorging, poep en afval. ‘Maar denk ook eens aan de ritjes naar de dierenarts’. Ja, denk daar nou eens aan.

Er was natuurlijk een panel met willekeurige mensen met meningen over huisdieren. Een grijze man met ronde bril zei dat hij geen huisdier had en dat dat er ook niet in zou komen. Een jongen met lange zwarte krullen vertelde dat hij een hond had en had nog een wijsheid in pacht over andere viervoeters. ‘Een kat geeft geen moer om je.’ ‘Ja, ik heb niets met katten en niets met honden’, zei een oudere vrouw. ‘Ik heb niets met dieren in het algemeen.’ Fantastisch, bedankt voor uw bijdrage.

De Klimaatverkenners. Beeld BNNVARA
De Klimaatverkenners.Beeld BNNVARA

Toch was het wel leerzaam, deze eerste aflevering van Klimaatverkenners. Dat zat ’m in één vergelijking in het bijzonder. Uit onderzoek blijkt dat het houden van een hond per jaar net zoveel uitstoot veroorzaakt als 3.500 kilometer rijden in een zware jeep. Dat komt vooral door het vlees dat honden eten. Maar ook daar is – behalve geen hond nemen – een oplossing voor. Kortzorg en Van Hattum gingen langs bij twee zussen die hondenvoer gemaakt van insecten produceren, dat veel duurzamer is. (Ook veel duurder trouwens. Wat er niet bij verteld werd, is dat Bugs for Pets met een prijs van ongeveer 10 euro per kilo minstens twee maal zo duur is als normaal hondenvoer.)

Ondanks het vrij hoge mierenneukgehalte is Klimaatverkenners toch een sympathiek en goedbedoeld initiatief; immers alle kleine beetjes helpen, een beter milieu etcetera. In dat licht is het wat wrang dat gisteravond op NPO 3 van hetzelfde BNNVara een nieuw seizoen van het reisprogramma Trippers begon. In de nieuwe reeks bezoeken de presentatoren de Verenigde Staten, Turkije, Zuid-Afrika, El Salvador en Zuid-Korea. Zo maakten Tim Hofman en Eva Cleven in de eerste aflevering reportages over de Ku Klux Klan en The New Black Panthers. Interessante onderwerpen, zeker. Maar natuurlijk niet de eerste keer dat ze behandeld worden. Bovendien, anno 2019 moet je dit soort verhalen toch kunnen vertellen zonder er zelf weer de hele wereld voor over te vliegen? Misschien die mogelijkheid ook maar eens verkennen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden