Teruglezen - Portugal wint Songfestival met oprecht nummer, Nederland elfde

Vanavond vond in Kiev de finale van het Eurovisie Songfestival plaats. O'G3NE eindigde als elfde. De Volkskrant keek live mee en deed verslag van alle acts.

Winnaar Salvador Sobral uit Portugal. Beeld afp

Portugal heeft het Eurovisie Songfestival in Kiev gewonnen. Salvador Sobral kreeg zowel van de vakjury als van het publiek de meeste punten. Nederland is 11e geworden met 150 punten. Bij de televoting kreeg O'G3NE maar 15 punten, waardoor ze zakten van de vijfde naar de elfde plaats. Douwe Bob werd vorig jaar ook elfde, met slechts drie punten meer: hij kreeg er 153. Volgend jaar organiseert Portugal het Eurovisie Songfestival in Lissabon.

Alle vakjury's hebben hun punten bekend gemaakt, en Nederland staat nu op de 5e plaats met 135 punten. Oostenrijk en Roemenië gaven O'G3NE 12 punten. Portugal gaat nog steeds aan kop. Nu volgt de uitslag van de televoting. Het moment van de waarheid.

Meer dan de helft van de landen heeft nu de punten van de vakjury doorgegeven. Het ziet er prima uit voor O'G3NE: momenteel staat Nederland op de 9e plaats. Tot nu toe gaf alleen Oostenrijk Nederland 12 punten. Portugal haalt veruit de meeste punten binnen, zoals de bookmakers al hadden voorspeld: Salvador Sobral krijgt van ontzettend veel landen de volle 12 punten. Niet slecht voor die hipster met scheve schoudervullingen.

Aan het einde van het nummer vallen de zussen van O'G3NE elkaar huilend in de armen. Beeld epa

Israël maakt bekend dat dit het laatste jaar is dat het land deelneemt aan het Eurovisie Songfestival. Het land geeft geen punten aan Nederland, en 12 aan Portugal, dat momenteel aan kop gaat.

De afgelopen week stond O'G3NE steeds op een gemiddeld achtste plaats bij de voorspellingen van de wedkantoren. Na het optreden van vanavond zijn de zussen helaas een flink eind gezakt: gemiddeld noteren de bookmakers nu een zestiende plek voor de Nederlandse act. Of dat iets zegt over de officiële uitkomst is natuurlijk maar de vraag.

Tijdens de pauze-act van Jamala kwam er een streaker het podium op. De man, die een Australische vlag had omgeslagen, deed een dansje op het podium en trok zijn broek naar beneden. Jamala bleeg stug doorzingen en de streaker werd het podium afgehaald.

O'G3NE Beeld anp

De onderstaande beoordelingen (en onze tweets) zijn gebaseerd op eerdere uitvoeringen, die afgelopen week in de Volkskrant werden gerecenseerd. Hier voor de eerste halve finale (+) en hier voor de tweede halve finale (+).

Het is nu wachten op de uitslag. Nog een keer genieten van het optreden van O'G3NE? Dat kan hier. Probeer ondertussen niet teveel mee te krijgen van de pauze-acts.

Alma - Requiem

Ja, dat zou wat zijn hè? Dat vlak na de overwinning van de pro-Europese Emmanuel Macron bij de Franse verkiezingen, de Franse Alma ook gelijk maar het Eurovisie Songfestival wint. Maar vergeet het maar hoor. Requiem is niet zozeer een requiem, maar meer een soundtrack bij een van breezers doordrenkte avond in een ondergrondse Noord-Franse discotheek met plakkerige plavuizen vloer. Dit is wat je krijgt als je pretenties, eurohouse en quasi-wulpsheid met elkaar probeert te verenigen: un fiasco.

Cijfer: 5

Kristian Kostov - Beautiful Mess

Of de Europese Raad voor de Kinderbescherming even een oogje wil toeknijpen: het wemelt van de kinderarbeid dit jaar. Zijn donkere stem klinkt ouder, maar dat is slechts vermomming: Kristian Kostov is pas 17 jaar. Type boybandlid, met zwarte kuif en een Rob de Nijseske spleet tussen de tanden. Zijn Beautiful Mess is een gelijkmatig rommeltje, maar charme en vaste stem maken hem nog verrassend kansrijk voor de overwinning.

Cijfer: 4

Robin Bengtsson - I Can't Go On

Ach ja, Zweden. Het noordelijk walhalla met eindeloos vaderschapsverlof, vrouwen die COS-jurken wél kunnen hebben en waar de hits uit de kraan komen. Natuurlijk heeft Zweden een volledig afgehechte inzending met de juiste beat, de juiste choreografie, de juiste danser met de juiste genderneutrale knot en de juiste zanger in het juiste pak die Robin Thicke - pardon - Robin Bengtsson heet. Maar het is allemaal zó gestroomlijnd dat na twee minuten begint op te vallen dat het best een saai liedje is. Laten we het zo zeggen: we vonden de loopband leuker toen de mannen van OK Go er hun kunstje op deden.

Cijfer: 7

Blanche - City Lights

In de Eurovisie-contreien kun je nooit genoeg verre vrienden hebben, maar een goede buur blijft meegenomen. België wint de prijs voor beste buur. De jonge Blanche voorziet in een zucht van verlichting. City Lights, vol synthesizerhints naar heden en verleden, is het poweryogaklasje op de braderie. Een nichehoek in de eerdergenoemde Eurovisie-contreien, maar wel het modernste en eigenzinnigste geluid dat erbij zit.

Cijfer: 8,5

O. Torvald - Time

Het begint al goed, met de zin uit het cv van de band dat drie leden een militaire achtergrond hebben en twee van de mannen vegetariër zijn. Wat de Oekraïners heeft bezield om voor de thuiswedstrijd een nummer in te zenden dat brutaal tegen hardrock aanschuurt, is niet geheel duidelijk, maar wij vinden het wel wat hebben, die gierende gitaren, het gebeuk op de drums en zo'n oververhitte, getatoeëerde zanger met een matige stem die een feestje bouwt.

Cijfer: 6

Levina - Perfect Life

Joehoe Levina! De advocaten van David Guetta en Sia zoeken contact met je inzake de eerste 30 seconden van Perfect Life, want die doen wel erg denken aan Titanium. En de rest van het liedje eigenlijk ook, afgewisseld met een kabbelend refrein dat de perfecte leader zou zijn van een ninetiessitcom. En die zou dan best eens Perfect Life kunnen heten want, ha ironie, wat maken ze er allemaal een potje van hè.

Cijfer: 5,5

Ilinca ft. Alex Florea - Yodel it!

Hij rapt, zij jodelt stukken beter dan ze zingt. De Roemenen voeren een kunstje op dat alleen nog in het Eurovisie Songcircus wordt vertoond. Toch is het niet (louter) gek wat Ilinca, Alex en de eenzame achtergrondzanger met geweld uit de kast trekken. Yodel it! is afwisselend prettig en onprettig gestoord, zowel toe als uit te lachen, een nummer waarvoor het predicaat 'apart' bestaat; vast genoeg om zonder complimenten in de trant van 'smaakvolle act' of 'loepzuiver!' hoog te eindigen. Komt dat zien!

Cijfer: 6,5

Hovig - Gravity

Niet-Hongaren die zich de Hongaarse inzending van vorig jaar nog kunnen heugen, zijn waarschijnlijk op één hand te tellen, maar speciaal voor dit zeer selecte clubje mensen: Hovig uit Cyprus heeft het schreeuwzangstokje van de Hongaar Freddie overgenomen. 'Ik kan een held zijn/ik kan je fantasie zijn/Oh, ik kan het medicijn zijn/yeah, laat me je remedie zijn.' Vriendelijk bedankt.

Cijfer: 5

Lucie Jones - Never Give up on You

In het genre voortschrijdende toortsballades is dit een voorbeeld van hoe het wél moet: precies de juiste dosering jurk en misthoornstem en een melodie met een snik, in dit geval met dank aan de compositie van Deense winnares van 2013, Emmelie de Forest. Jones' musicalloopbaan schemert héél soms door in haar timbre, waardoor je gaande de rit af en toe even een Disneyprinses van je af moet slaan, maar ze houdt alles mooi op de rails en als u nu moe en aangeschoten bent van alle doorzettersalcohol, zou er zomaar een traan kunnen opwellen.

Cijfer: 7

JOWST - Grab the Moment

Aleksander Walmann, naast drie gemaskerde synth-beroerders zanger en gezicht van JOWST, zou je graag achter de klachtenbalie treffen bij het energiebedrijf, maar dat is helaas ook zo'n beetje het spanningsniveau dat dit nummer heeft: deëscalerend. Zelf omschreven ze hun mix van electronicastijlen dan ook weinig sexy als 'up-to-date'. En als het even wél spannend wordt, op het moment dat ze het zichzelf moeilijk maken door in een break met de pitch te rommelen, klinken ze als het moment in eighties-sciencefictionfilms: dat de androïde robot kortsluitingsverschijnselen vertoont. Drie mannen achter een futuristisch masker maken nog geen Daft Punk.

Cijfer: 5

Manel Navarro - Do it for your Lover

De meest voor de hand liggende associatie in het associatiefeest dat het Songfestival óók is: Jack Johnson heeft succesvol een cursus Spaans afgerond. In Kiev vent Manel Navarro het imago van relaxte surfboy in een ver openvallende bloemenblouse volle bak uit. Met zijn omhangende gitaar is deze jongen altijd klaar voor het volgende kampvuur. Hij zingt dus in het Spaans, maar het refrein is voor iedereen te verstaan: klap in je handen en 'do it for your lover'.

Cijfer: 6

Demy - This is Love

De 'what is love'-vraag stellen is in deze context de Griekse goden verzoeken. Demy ('don't hurt me!') begint rustig aan haar uiteenzetting, geflankeerd door twee dansers die alleen een strakke kniebroek dragen: liefde is... 'reaching out for the stars' en 'jij en ik als één'. Maar het is óók een rivier die is drooggevallen, een verhaal dat nog niet gelezen is en een echo in haar hoofd. Terug naar de ex dus en voorwaarts, van ballade naar uitverkoopdance. Au.

Cijfer: 5

Isaiah - Don't Come Easy

In dit voortkabbelende liefdesliedje ziet een puber aan de ogen van zijn bedpartner dat zij méér wil, onder de lakens. Hij trapt er niet in. Samen met de Belgische Blanche is Isaiah Firebrace (goeie naam) de jongste deelnemer. Het joch is pas 17. Vorig jaar won hij The X Factor Australia. Isaiah stamt af van de inheemse bevolking van Australië, dus reken er maar op dat dit in de commentaren aan de orde komt. De tip om op zijn wenkbrauwen te letten, kan achterwege blijven. Dat gaat vanzelf.

Cijfer: 7

Jacques Houdek - My Friend

Het begint met een inspirational quote van Albert Einstein. Dan volgt er een schizofrene toestand waarmee Kroatië in volle violenvaart de kitschgrenzen overgaat. De man op het podium en op het grote scherm achter het podium is twee-in-een: het ene moment de Luciano Pavarotti-achtige, dan weer de popzanger met het hoge stemmetje. Om en om. Verwarrend en ook al niet best.

Cijfer: 5

Dihaj - Skeletons

Iets over skeletten. Origineel is het zeker. Het einde der tijden is aangebroken, we worden omringd door duisternis en als je dan ook nog ziet dat de bloedserieuze zangeres Dihaj op het podium wordt vergezeld door een man met een paardenkop, dan weet je: Azerbeidzjan heeft alles uit de kast gehaald. Het rare is: ons bevalt het wel, deze dolle mix van bombastische teksten, alle denkbare trucs uit de elektronische toverdoos en een zangeres die tot het gaatje gaat.

Cijfer: 8

Salvador Sobral - Amar pelos dois

De lichtvoetige weemoed van Cole Porter, gebracht met een hoge stem als een viool of soms een trompetje met demper. We bevinden ons in een jazzclub in Lissabon, luisterend naar oude musicalmuziek, met een alleraardigste hipster die de schoudervulling echt niet per ongeluk zo scheef heeft zitten. Nu zelfs gestegen naar de eerste plek bij de bookmakers.

Cijfer: 8,5

Beeld anp

Anja Nissen - Where I am

Bij de naam Anja Nissen denk je eerder aan een communicatiemedewerker van de gemeente Hilversum, dan aan een deelnemer aan het Eurovisie Songfestival. En eigenlijk heeft Anja er ook de stem wel naar. En, bare with us, de muziek klinkt een beetje als een op z'n staart getrapt wachtdeuntje. Dus misschien is het de gemeente Hilversum gewoon gelukt om met een eigen deelnemer aan het Eurovisie Songfestival mee te doen, wat een extreem knappe (en vreemde) prestatie zou zijn. Als dit echt de inzending is van Denemarken, is het niet zo best.

Cijfer: 5

Francesco Gabbani - Occidentali's Karma

Licht surrealistisch en een spiritualistische grabbelton vol quasi-wijsheden uit de filosofie en kunst (voor gedegen tekstexplicatie, zie rogerabrahams.nl). Geen idee waarover het gaat, maar het is in elk geval iets met een naakte aap die danst, terwijl iedereen een mantra zingt. Toe maar. Het karma van Francesco Gabbani, een uptempoversie van oudoom Paolo Conte, straalt vooral iets carnavalesks uit. Zoals hij zingroept: 'Namasté, allez!' Oftewel: vooruit met de geit. Occidentali's karma knalde in Italië binnen een week naar platina, dus wie weet wiens bloed het nog meer doet stromen. Hoe dan ook al weken rotsvast favoriet voor de overwinning. Pantha Rei.

Cijfer: 8

Joci Papai - Origo

De karmakaart gaat dit jaar naar Joci Papai, naar eigen zeggen een 'gelovige, vechter, zanger, dromer, vader' en - deze ziet u misschien wat minder snel aankomen - 'samurai'. Hij is van Roma-afkomst, een groep die het niet makkelijk heeft in Hongarije. Voor het emancipatoire karakter kunnen wij al (deugalarm!) trois points toekennen. Bovendien is het mooi meedeinen op de zigeunerklanken (plus 4 punten) en de tekst is na een zesde fles wijn prima te doen. Maar plotseling gaat Papai rappen. Dan is de vraag: heeft u warme herinneringen of trauma's overgehouden aan het tijdperk-Ray Slijngaard?

Cijfer: 7

Sunstroke Project - Hey Mama

Moldavië grijpt terug op deelnemers uit 2010 (annus Sienekensis), die toen als 22ste eindigden en mild-legendarisch werden dankzij hun saxofoonspeler, die onder de titel 'Epic Sax Guy' als meme de ronde deed omdat hij, in eighties-style, neukbewegingen richting zijn instrument maakte. Er staat een versie van 10 uur van zijn Eurovisie '10-solo op YouTube, voor als u dood wilt. Het nummer zelf is een domme stamper met, volgens de gietijzeren regels van de eurodance, een variatie op hun oorspronkelijke sax-hook.

Cijfer: 3

O'g3ne - Lights and Shadows

'Sassy' is het Engelse woord voor brutaal, gevat, tikje ordinair, beetje sexy en vrolijk zelfverzekerd. O'G3NE is zeker sassy, met hun giebelende-zussenaanwezigheid op de persmomentjes, in hun ('heel eenvoudige, classy') glitterpakjes uit de showkostuumateliers van Tycho 'Trijntjes scheurjurk' Boeker. De repetitiefase deed O'G3NE bij de bookmakers al stijgen van hoge middenmoot naar lage subtop, maar inmiddels is het gemiddeld weer plaats 11, ook omdat statistieken uitwijzen dat plaats 6 een uitganspositie des doods is. Maar wat deden ze het live geweldig, die reuzenslalom bergopwaarts, waarbij het drietal ijzingwekkend goed door de harmonieuze haarspeldbochten navigeerde.

Cijfer: 8

Artsvik - Fly With Me

Herinnert u zich Madonna's midlifecrisis nog? Toen onder het mom van Frozen plotseling alles zwart en henna was? En daarna Ray of Light, toen we het zo mooi vonden dat ze opzettelijk vals zong? De Armeense Artsvik is schatplichtig aan die fase, maar voegt daar de toorn van hindoeïstische goden aan toe. Het liedje begint best fijn - in ieder geval voor degenen die ook weleens stiekem wat Bollywood-moves oefenen voor de spiegel. Een halve minuut voor het einde worden de goden echt boos en dan kunt u beter met oordoppen in onder de bank kruipen.

Cijfer: 6,5

Nathan Trent - Running on Air

Supercatchy niets-aan-de-hand-deuntje van de Oostenrijkse Nathan Trent. Lekker ritmische gitaartjes en moeiteloze, vrolijke zang. Gewoon, een prima singer-songwriterlied zoals er 1.300 in een dozijn gaan. Een soort Jason Mraz, alleen dan echt geen zak aan, maar wel catchy. Snapt u? Nathan Trent schrijft sinds zijn 11de zijn eigen liedjes en dat hoor je. Of misschien ook niet, je weet het gewoon niet.

Cijfer: 7

Naviband - Story of My Life

Het is allemaal best aanstekelijk: het opzwepende ritme, het gebeuk op de mandoline, de enthousiaste en tweestemmige zang van Artem (bijnaam: 'calm reasonable') en Ksenia ('a bullet'). Het is alleen ook volstrekt onverstaanbaar, alsof je naar het themaliedje van de gastheer van het EK-voetbal luistert. In het eerste couplet zingt Navinband bijvoorbeeld: : 'Kocki dzion, kocki spatkanniac Novyja vobrazy i harady Šerah padziej nas pakidaje U sercy trymajem, idziem daliej' En dat zal ook zeker zo zijn, maar toch.

Cijfer: 6

Polen Kasia Mos´ - Flashlight

Het Songfestival heeft patent op vredesduiven voor windmachines en dit is er een uit de boekjes: wapperende witte jurk, extatische violist op de achtergrond en een episch liedje over, nou ja, van alles en niets. De stem van Mos is geweldig en heeft Sia-potentie, het liedje helaas niet.

Cijfer: 6,5

IMRI - I Feel Alive

IMRI, net als INRI (Iesus Nazarenus, Rex Iudaeorum) met vier hoofdletters, bevindt zich qua uiterlijk halverwege je geile vakantievriendje en Sipke Jan Bousema. Muzikaal probeert hij je te laten geloven dat je nachtvlindert door het hitsige mediterrane clubcircuit, maar nét als je het gelooft, word je weer wakker op een bedrijventerrein in Tel Aviv, in een kille muziekstudio, naast, ja, Sipke Jan. Waterige beats, trancewatervallen uit een lauw tweeliterpak en een verschraalde melodie zijn debet aan het gebrek aan opwinding.

Cijfer: 5

Uw Songfestivalavond is pas compleet met het geluid van uw televisie op tien, chips op tafel én een volle Songfestivalbingokaart! Of u het spel uitprint of online speelt en of u er een drankspel van maakt of niet, mag u helemaal zelf weten.

Wilt u nog even teruglezen hoe O'G3NE en de overige acts het deden tijdens de halve finale? Lees hier ons live-verslag van donderdagavond terug.

In het beste geval moet O'G3NE het doen met een tweede plek, aldus de bookmakers. De dames eindigen volgens de meeste voorspellingen op de elfde plek. Maar hee, de voorspellingen zitten er wel vaker naast.
Lees hier meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden