Terstall sart graag, maar bijt niet

Alette Dirkse, die in De Boekverfilming haar acteerdebuut maakt, wandelt met grote vanzelfsprekendheid door de satire. Dirkse, die een meisje met aspiraties in het filmvak speelt, voelt zich thuis voor de camera....

De actrices van Eddy Terstall zijn als Ajacieden in hun gloriedagen. Bij hun eerste optreden in de hoofdmacht wekken ze de indruk al jaren mee te lopen. Na het debuut volgt de strijd om een plek bij de top.

Wat de actrices voor hebben op de voetballers is de loyaliteit waarmee Terstall zijn actrices behandelt. In De boekverfilming draven behalve Dirkse ook Nadja Hüpscher, Rifka Lodeizen en Femke Lakerveld op, - zij waren ook te zien in Hufters & Hofdames en Babylon, de voorgaande satires van Terstall die zich eveneens in Amsterdam afspelen.

De boekverfilming is een lichtvoetige zedenschets van de Nederlandse filmwereld. Een opportunistisch zootje tovert Terstall tevoorschijn, met als spil een jonge regisseur (Dirk Zeelenberg) die de casting van actrices misbruikt om hen in bed te krijgen.

Bijten of beledigen doet Terstall niet. Hij sart en kietelt liever, en wisselt daarbij rake grappen en hilarische typeringen af met voor de hand liggende vondsten en matig uitgewerkte scènes.

Terstall kan hilarische, scherpe dialogen schrijven. Lange spanningsbogen vormen daarentegen een probleem. De boekverfilming maakt als geheel een krachteloze indruk. Zelfs puntige humor mondt bij overdaad uit in meligheid.

Ook als spelregisseur heeft Terstall meerdere gezichten. Zijn vaste actrices spelen lucide rollen, dicht bij hun eigen persoonlijkheid. Dirk Zeelenberg en Najib Amhali zijn sterk als praatjesmaker en twijfelaar. Andere spelers, Marc van Uchelen en Fêdja van Huet voorop, raken bekneld tussen gemeenplaatsen en een slordige dictie.

Eddy Terstall werkt inmiddels aan Rent-a-Friend, een film die wel met een behoorlijk budget kan worden gemaakt. Wie weet geeft de financiële armslag de getalenteerde regisseur rust, zodat hij met een rijper script en een strengere regie tot een daadwerkelijk goede film komt.

De boekverfilming is sympathiek. Daar blijft het ook bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden