Terreehorst weg als directeur Centraal Museum

Pauline Terreehorst vertrekt per 1 maart als directeur van het Centraal Museum in Utrecht. Terreehorst gaat op verzoek van de gemeente de plannen voor een mogelijk nieuw Rietveldmuseum in de stad uitwerken.

Van onze verslaggeefster Charlotte Huisman

Vorig jaar bleek na een rapportage van het bureau Berenschot dat Terreehorst weinig vertrouwen genoot van het personeel van het Centraal Museum. Ze zou te solistisch opereren. De ondernemingsraad zegde het vertrouwen in haar op.

Tweede kans
De gemeente besloot haar een tweede kans te geven. Een interim-manager werd per 1 juni 2007 aangesteld, die verantwoordelijk werd voor de interne bedrijfvoering van het museum. Terreehorst behield de inhoudelijke en artistieke leiding.

Het was de bedoeling dat Terreehorst per 1 januari de algehele leiding over het museum zou terugkrijgen. Voor die tijd zou zij haar managementstijl aangepast moeten hebben. Maar de verhoudingen binnen het museum bleven knellen.

Interim-manager Gert-Jan van der Vossen leidt voorlopig het Centraal Museum. Utrecht begint zo snel mogelijk met het werven van een nieuwe directeur.

Periode van bloei
Onder de vorige directeur van het museum, Sjarel Ex, maakte het Centraal Museum een periode van bloei door. Ex kondigde eind 2003 zijn vertrek aan, en de gemeente begon met een sollicitatieprocedure. Het werd Pauline Terreehorst, die onder meer voor de Volkskrant over mode had geschreven en directeur is geweest van het Amsterdam Fashion Institute. Zij begon op 1 augustus 2005. Het personeel begon kort na haar aanstelling te klagen over haar botheid, het gebrek aan overleg en de gebrekkige communicatie. Het leidde tot een vertrouwensbreuk.

Sjarel Ex wil kort op het vertrek van Terreehorst reageren. ‘De mensen van het Centraal Museum vormen een ongelooflijk goed, artistiek, betrokken en energiek team, zo heb ik het ervaren. Ik ben blij dat de partijen zo verstandig zijn om uit elkaar te gaan. Het museum bulkt van het talent, het is jammer dat het met deze benoeming niet is gelukt, het was een mismatch. Ik hoop dat het museum met de benoeming van een volgende directeur weer gaat stralen.’

Pauline Terreehorst (ANP) Beeld
Pauline Terreehorst (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden