Tepíéíé Tepíéíé, takadàm kwetterde de vleugel onder Van Raats virtuoze handen

Tepíéíé Tepíéíé, takadàm, zo kwetterde de baardgrasmus van Messiaen onder de virtuoze handen van pianist Ralph van Raat. En dit is pas het begin van een stroom ongehoorde composities die het publiek zal gaan horen.

Biella Luttmer
Ralph van Raat Beeld Wendy Gans
Ralph van RaatBeeld Wendy Gans

De grote vraag luidde: hoe klinkt de baardgrasmus? Of beter: hoe vertaalde de componist Olivier Messiaen (1908-1992) het gekwinkeleer van dit vogeltje naar de 88 toetsen van een piano? Ralph van Raat, als nieuwemuziekpianist altijd in voor ontdekkingen, mocht het in het Muziekgebouw aan 't IJ als eerste in Nederland onthullen.

La fauvette passerinette heet het stuk dat pas jaren na de dood van Messiaen in een kast in zijn huis werd aangetroffen door diens biograaf Peter Hill. De 11 minuten durende, onbekende compositie was bijna af en kon betrekkelijk eenvoudig worden voltooid.

Tepíéíé Tepíéíé, takadàm kwetterde de vleugel onder Van Raats virtuoze handen. Een luisteraar fluisterde: het lijkt wel Coltrane. De devote Messiaen, die vogels zag als ambassadeurs tussen hemel en aarde, zal er eerder een goddelijke verwijzing in hebben gehoord.

Ook Ravels Menuet in cis was nieuw voor Nederland. Het pure, welluidende werkje stond op een blaadje met oefeningen voor een van Ravels leerlingen.

Het is pas het begin van een stroom van ongehoorde composities die Van Raat zijn publiek in de loop van het jaar gaat voorleggen. Hoogtepunt wordt een optreden in oktober in Carnegie Hall, met nieuw werk van Louis Andriessen en een grote, nog onbekende compositie van een prille Boulez. En een Étude pour les arpèges composés uit 1915 van Debussy (een andere dan de al bekende met dezelfde naam). Die stond in het Muziekgebouw alvast op de lessenaar. Het is onmiskenbaar het werk van Debussy, maar die laat zijn bewondering voor Chopin er ruimschoots in doorklinken. Wat een boeiende, weelderige oogst.

Ralph van Raat

****

Klassiek

Debussy, Ravel, Messiaen, Boulez, Ligeti. Met Ralph van Raat (piano).

Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden