Ten Damme verbindt jong en oud

Ellen ten Damme opende zaterdag het muziekprogramma van het Zeeland Nazomer Festival. Het Abdijplein in Middelburg is een walhalla voor muzikanten....

Van onze verslaggever Hein Janssen

Dit is echt een van de mooiste plekken die ik ken - wat goed om hier weer te zijn!` Henk Meutgeert, muzikaal leider van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, steekt zijn bewondering voor het Abdijplein in Middelburg niet langer onder stoelen of banken. Aan het eind van het concert dat zijn band afgelopen weekeinde gaf ter opening van het muziekprogramma in het Zeeland Nazomer Festival (ZNF), trakteerde hij het publiek op complimenten. Ze wisten het allang, de Zeeuwen: het Abdijplein, midden in het historische centrum van Middelburg, is een van de mooiste pleinen van de wereld.

Voor muzikanten een walhalla ook, gezien de bijkans perfecte akoestiek. Het Abdijplein is geheel omringd door de historische gebouwen waarin vroeger de broeders en paters dwaalden, en nu het Zeeuws Museum en het Provinciaal Bestuur van Zeeland onderdak vinden. De bomen op het plein zorgen voor een bladerdak dat de klanken binnenboord houdt.

Mede daardoor werd het optreden van Ellen ten Damme zo`n groot succes. Ze trad op als soliste bij het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, een verzameling jazzmuzikanten van formaat, en het klonk alsof er gespeeld en gezongen werd in de beste concertzaal.

Dapper dat ze hier staat`, zei een bezoeker van het concert, refererend aan het feit dat bij Ten Damme onlangs een vorm van borstkanker werd geconstateerd. De zangeres wilde echter per se haar verplichtingen op de Amsterdamse Uitmarkt en het Zeeland Nazomer Festival nakomen. Met haar nieuwe show - een mengeling van Duitse klassiekers (Kurt Weil, Marlene Dietrich en Nina Hagen), Britney Spears en Marilyn Monroe - maakte Ten Damme indruk. Ze beschikt niet over een geheel eigen, apart stemgeluid, maar zingt wel helder, zuiver en vooral gedreven. De combinatie met het jazzorkest en haar gevoel voor entertainment resulteerden in een sterk concert waarin vooral Ten Dammes uitzinnige uitvoering van Naturträne, een razend moeilijk nummer van Nina Hagen, opviel. De ijzingwekkende hoogte die Ten Damme hier bereikte moet tot ver voorbij het Veerse Gat te horen zijn geweest. Jong en oud vonden elkaar bij Ten Damme - jong werd bediend door haar swingende uitvoering van Spears` Toxic, een oudere dame memoreerde dat Love for sale vroeger toch ook heel mooi is gezongen door Rita Reys`.

Het zit hier helemaal vol vanavond, 1300 man luisteren naar dit concert. Mooi toch?` Festivaldirecteur Ruud van Meijel was tevreden, want het Abdijplein bewijst zich als net zo`n geschikte locatie als die waarop de theaterproducties van het ZNF te zien zijn: een dorpshuis (Ons Koninkrijk), een kerk (Phaedra) en een kasteel (Tasso).

De officiële opening van het Abdijplein-programma vond plaats met de straatopera Tijdvaarders van orkest De Volharding op teksten van Lucebert. In de openlucht worden deze week nog optredens verzorgd door onder meer Zap Mama, ARNO, Sarah Bettens (oud-zangeres van K`s Choice) en het Pleinmuseum (met Merlijn Twaalfhoven, Peter Struycken en anderen).

Maandag kwamen eerst de schrijvers van Querido aan het woord. Vanwege het negentigjarige jubileum van deze uitgeverij is een theaterprogramma gemaakt, dat in Middelburg in première ging. Met Thomas Rosenboom, Monica Van Paemel en Doeschka Meijsing die voorlazen, Bernlef die samen met musicus Guus Janssen zijn werk op muziek zette, Joke van Leeuwen die haar oude vak als cabaretière uitoefende en een gedichtendialoog tussen Kees `t Hart en Arjan Duinker.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden