Tv-recensieJulien Althuisius

Telkens als Derksen tot inkeer leek te komen, schoot hij toch weer in de verdediging

null Beeld

Al bij de aankondiging van Veronica Inside liet Johan Derksen weten hoe hij de wedstrijd in ging. ‘Ik kan Nederland meteen wel even uit de brand helpen’, zei Derksen nog voordat hij aan tafel zat. ‘Ik bied mijn excuses niet aan, ik trek het boetekleed niet aan en ik ga niet door het stof.’

Het ongemak spatte af van de man die de afgelopen week door een deel van Nederland werd vervloekt en door een ander deel juist op het schild werd gehesen. ‘Ik vind het nu al een circusvoorstelling’, zei Derksen toen het programma nog geen vijf minuten onderweg was.

Genee had Akwasi gebeld, met de vraag of hij wilde aanschuiven, maar die had bedankt. Dat is zijn goed recht en hij zal er zijn redenen voor hebben gehad, maar het was buitengewoon jammer. Een rechtstreeks, open gesprek tussen Derksen en Akwasi had het racismedebat in Nederland een stuk verder kunnen helpen dan al het lawaai dat er de afgelopen dagen op sociale media en aan talkshowtafels werd gemaakt.

Johan Derksen in gesprek met advocaat Natacha Harlequin bij Veronica Inside Beeld Veronica
Johan Derksen in gesprek met advocaat Natacha Harlequin bij Veronica InsideBeeld Veronica

Voor hem in de plaats waren Natacha Harlequin, een zwarte advocaat, en de Marokkaans-Nederlandse oud-voetballer Dries Boussatta te gast. ‘Hoe kijk je op de grap terug?’, was het eerste dat Harlequin Derksen vroeg. Die antwoordde dat hij nog nooit van Akwasi had gehoord, maar ‘een schreeuwer’ zag, iemand die een vredige demonstratie kaapte. Zijn opmerking (over een als Zwarte Piet verklede tegendemonstrant bij een Black Lives Matter-protest zei Derksen: ‘Weten we zeker dat het niet Akwasi is?’) was ‘een kat’ geweest, ‘een verkeerde grap’.

Harlequin wilde weten wat de intentie was geweest. ‘Een tikje terug’, zei Derksen. ‘Maar dat tikje terug’, zei Harlequin, die wilde duidelijk maken dat zo’n opmerking kwetsend en pijnlijk kan worden ervaren, ‘wordt een vuistslag op een huidskleur’.

Zo kwam Veronica Inside na een paar minuten zowaar al in de buurt van de kern van het probleem – dichterbij zou het die avond nooit komen. Voor een goed deel was dat omdat de discussie bij tijd en wijlen alle kanten op vloog (van de keuze van Marokkaans-Nederlandse voetballers voor welk land ze willen uitkomen tot de mensenrechten in Qatar).

Telkens als Derksen tot inkeer leek te komen, schoot hij toch weer in de verdediging. ‘Ik vind het niet relevant wat Akwasi ervan vindt, want ik heb me ontzettend gestoord aan Akwasi.’ Dat zijn opmerking verder reikte dan Akwasi, leek hem volledig te ontgaan. Derksen is bovendien, zo moest een compilatiefilmpje laten zien waarin hij zich fel uitspreekt tegen racisme, heus geen racist.

Dat je geen racist hoeft te zijn om racistische dingen te zeggen, wilde er maar mondjesmaat in. Zo toonde deze speciale uitzending van Veronica Inside vooral de blinde vlek bij Derksen (en velen met hem) die als een onzichtbare kloof het land verdeelt. Die kloof is te dichten, bijvoorbeeld met meer televisieavonden als deze.

En met empathie, maar dan moet je dat wel willen opbrengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden