Tv-recensieLee Towers

Televisierecensie

Hoe volkszanger Lee Towers belandt in een rap van Glen Faria en hoe Achilles ’29 vecht voor een proflicentie.

Julien Althuisius
null Beeld

Ik heb een vriend die op Lee Towers lijkt. Hij vindt van niet en heeft daar eigenlijk ook wel gelijk in. Maar waarschijnlijk heb ik mede daarom een zwak voor Lee. Ik zag hem ooit optreden in het Holland Casino in Zandvoort en het was geweldig. Zaterdagavond, tijdens Beste Zangers, steeg mijn liefde voor Leen tot nieuwe hoogten. Hoogten waarbij je gillend op de bank zit en meerdere keren naar je vriendin roept dat ze echt even moet komen kijken. Nu.

In deze aflevering stond rapper Glen Faria centraal. Faria bracht vijf jaar geleden een bijzonder album uit, met als een van de mooiste tracks het lieve Je Best Doen, dat hij schreef voor zijn zoontje. Een nummer met rap en zang, geen makkelijk nummer om te doen als je Lee Towers bent.

Maar daar had Lee Towers natuurlijk schijt aan. Daar zat hij, op een kruk op het podium, compleet met onafscheidelijke gouden microfoon. De zang van het eerste couplet - ‘Je kan echt niet meer dan alleen maar, je best doen’ – kwam hij zonder kleerscheuren door. De rap begon nog een beetje onwennig – het was meer voorlezen dan rappen. Maar algauw waren de zenuwen weg en toonde Leen zich ontketend. De oorspronkelijke zin ‘Wat ik bereik na een flinke pas, doe jij in meters, geloof me’ hertaalde Towers naar ‘Wat ik bereik na een flinke plas, doe jij in liters, geloof me’. Lee kwam in de flow en sloot het couplet af met ‘Je moet zelf even kijken, vriend, en voor jezelf even checken. Natuurlijk help ik je zoeken’ – en daar was ie, de befaamde Lee Towers-wijsvinger – ‘maar maar volgens mij ga jij wel lekker.’ Nou en of.

Minder lekker verging het voetbalclub Achilles ’29, onderwerp van de documentaire Voetbal is Oorlog, die zaterdagavond zijn televisiepremière had. Het Groesbeekse Achilles ’29 wil profvoetbal spelen. Maar daarvoor moet het behalve de financiën zien rond te krijgen, ook wel eens wat wedstrijden winnen. Zoals dat in Griekse tragedies gewoon is, gaat dat even jammerlijk als grandioos mis. Veelbesproken is het steenkolen-Engels van trainer Eric Meijers (die zijn spits vroeg meer ‘honey’ voor het doel te zijn, waar hij ‘horney’ bedoelde) en Meijers’ tirade over zijn doelman, van een haast poëtische schoonheid: ‘Wat een kutkeeper, wat een kutkeeper, wat een kutkeeper. Wat hebben wij toch een kutkeeper zeg. Godverdomme, wat hebben wij toch een kutkeeper. Verschrikkelijk, wat een kutkeeper hebben wij zeg’.

Trainer Meijers zei vorige week in deze krant dat hij van zichzelf was geschrokken. ‘Jongen, hoe kun je toch zo tekeergaan?’. De keeper in kwestie kan er inmiddels om lachen. ‘Het is niet netjes,’ zei hij afgelopen weekend in de Gelderlander. ‘Mensen zullen er misschien van schrikken, maar in iedere voetbalkleedkamer wordt weleens flink gescholden. Daar is niks mis mee.’ Als ontvanger en distributeur van menig scheldkanonnade kan ik dat bevestigen en weet ik inmiddels ook dat je je daar niet te veel van hoeft aan te trekken. Want uiteindelijk kan je echt niet meer dan alleen maar je best doen.

Zanger Lee Towers in het programma De Beste Zangers.  Beeld AVRO-TROS
Zanger Lee Towers in het programma De Beste Zangers.Beeld AVRO-TROS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden