Televisie en computer verenigd in een toestel

De doorsnee televisiekijker in de Verenigde Staten en Europa weet nog van niets, maar achter de schermen van de televisie- en de computerindustrieën worden op het ogenblik besluiten genomen die tot een revolutie op het gebied van consumentenelektronica zullen leiden....

'De veranderingen zijn zo groot dat veel mensen dat nog niet doorhebben. Het tijdperk van het oude, analoge televisietoestel loopt ten einde. Televisie en computer zullen versmelten tot een makkelijk te bedienen digitaal apparaat', zei eerder deze week Reed Hundt, voorzitter van de Federal Communications Commission (FCC) in Washington DC.

Hundt was net teruggekeerd uit Denver, waar de grote producenten van computers en televisietoestellen na een jarenlange discussie afspraken hebben gemaakt over de invoering van standaarden voor de transmissie en ontvangst van digitale televisie- en dus ook van computersignalen.

De afspraken van de producenten, onder wie Philips Consumer Electronics USA, over de invoering van hoge-definitietelevisie (hdtv) zullen nog deze maand worden goedgekeurd door de voltallige FCC, het federale agentschap dat toeziet op de media.

De kern van het compromis luidt dat de Amerikaanse producenten van televisies en computers vanaf volgend jaar beginnen met de grootschalige productie van hdtv en daarbij 'flexibele, computervriendelijke transmissie en ontvangststandaarden' hanteren.

In de geheimtaal van de televisie- en computerindustrie ging de jarenlange discussie over hdtv over een zeer technische kwestie. De vraag of de videobeelden door middel van interlaced scanning dan wel progressive scanning opgebouwd zouden moeten worden op het scherm, stond lang een overeenkomst in de weg.

De makers van televisietoestellen, verenigd in de Grote Alliantie, hielden lang vast aan het traditionele interlaced opbouwen van videobeelden, een systeem dat gebruikt wordt sinds 1940. De computerproducenten gebruiken echter het systeem van progressive scanning en vreesden buitengesloten te worden als de makers van televisietoestellen hun zin zouden krijgen.

Computerproducenten beschouwen de invoering van digitale televisie als een grote kans om de enorme markt van televisiekijkers die nog geen computer hebben, te veroveren. De nieuwe televisies zullen immers digitale signalen gebruiken en dat maakt de toestellen geschikt om gebruikt te worden als computers.

Het conflict liep zo hoog op dat zelfs president Clinton zich met dit technische, maar voor de toekomst van de Amerikaanse televisie- en computerindustrie cruciale debat heeft bemoeid. Clinton koos de zijde van de computermakers en dat leidde tot een compromis dat inhoudt dat beide systemen gebruikt kunnen worden.

'Het komt erop neer dat de markt zelf moet bepalen, maar iedereen verwacht dat de computerproducenten de strijd zullen winnen', aldus Gary Shapiro van Consumer Electronics Manufactures Association. Volgens Shapiro zijn de ophanden zijnde veranderingen te vergelijken met de overschakeling van radio op televisie.

Andrew Grove van Intel, de producent van computerchips, denkt ook dat de computerfabrikanten de grote winnaars zullen zijn, maar hij zei onlangs in Las Vegas toch nog een gevecht tussen televisie en computerproducenten te verwachten. Hij voorspelde een 'battle for the eyeballs'. Microsoft, Intel, Compaq, Apple en Dell Computer hebben echter gedemonstreerd hoe machtig zij zijn geworden. Een paar jaar geleden was het nog ondenkbaar dat zij een rol zouden spelen in het debat over hoge-definitietelevisie.

Hoe dan ook, de eerste Amerikaanse consumenten zullen vanaf het voorjaar van 1998 overschakelen op televisies met een beeld dat tweemaal zo scherp is als de huidige generatie televisies en een geluid dat te vergelijken is met de kwaliteit van cd's. Deze toestellen zullen uitgerust worden met digitale ontvangers en kabelmodems, waardoor het televisietoestel met behulp van een klein toetsenbord of alleen maar een zapper kan worden gebruikt als een computer. De toekomstige generatie televisies zal, mits voorzien van een kabelmodem, ook interactief zijn. Dat wil zeggen dat er kan worden gecommuniceerd. Het verzenden van e-mail, het raadplegen van databanken en het gebruik van Internet wordt zo eenvoudig als het inschakelen van Teletekst.

Alle televisiestations in de VS krijgen vanaf 1998 - tenminste als het Congres daarmee instemt - een tweede kanaal voor het versturen van digitale signalen. De grote netwerken kunnen nu al de meeste films en actualiteitenprogramma's leveren op het formaat voor hoge- definitietelevisie. De FCC zal echter bedingen dat de overschakeling van analoge televisie (het verzenden van signalen vanaf televisietorens in elektromagnetische golven) naar digitale computercodes geleidelijk gaat.

Gerekend vanaf 1998 wil de FCC dat de industrie en de netwerken nog minstens zeven jaar, en mogelijk langer, doorgaan met het verzorgen van conventionele programma's. Voor zowel de makers van televisies als computers is de overeenkomst een doorbraak, omdat vanaf nu 'gewerkt kan worden aan de tv-pc van de toekomst', aldus Gary Shapiro.

De overeenkomst in de VS over de invoering van hdtv betekent dat Amerika een grote voorsprong heeft genomen op de Europese Unie en Japan. In de EU is jarenlang gedebatteerd over de invoering van een hdtv-standaard. Een overeenkomst werd tegengehouden door Groot-Brittannië dat dergelijke beslissingen wilde overlaten aan de markt.

Voor Europese bedrijven als Philips Consumer Electronics, destijds een van de pleitbezorgers voor een Europese standaard, is die Europese discussie al lang verleden tijd. Philips Consumer Electronics maakte onderdeel uit van de Grote Alliantie van Amerikaanse en Europese televisiemakers, die nu een deal heeft gesloten met de computerfabrikanten en de FCC. Ook voor Philips geldt dat deze nieuwe groeimarkt niet in Europa ligt, maar in de Verenigde Staten, waar de consumenten dol zijn op nieuwe technologie en bereid zijn daarvoor ook te betalen.

Oscar Garschagen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden