Telegraaf wil werknemers FD ton rijker maken na overname krant

De Telegraaf wil via een uitermate lucratieve optieregeling alsnog trachten de overnameslag om Het Financieele Dagblad te winnen. Indien de ruim 160 werknemers van de zakenkrant voor het overnameplan van De Telegraaf kiezen, kunnen ze over vijf jaar gemiddeld één ton belastingvrij opstrijken....

PETER DE WAARD

Van onze verslaggever

Peter de Waard

AMSTERDAM

De Telegraaf maakte woensdag officieel bekend met eigenaar Hendrik Sijthoff Holding te gaan onderhandelen over overname van Het Financieele Dagblad. Hierbij zal het concern ruimhartig met de geldbuidel rammelen. Niet alleen in de richting van de eigenaar, maar ook naar het personeel.

Sijthoff Holding onderhandelt al geruime tijd met een andere belangstellende; een consortium rond de investeringsmaatschappij HAL en Willem Sijthoff. Deze laatste kandidaat geniet de voorkeur van het personeel, omdat de werknemers in dit plan een zeggenschap in het bestuur van de onderneming houden. Zo behoudt het personeel een vetorecht op doorverkoop van de krant.

Daarnaast zullen de werknemers via een personeelsparticipatie-maatschappij (ppm) voor 30 procent financieel kunnen deelnemen in de eigen krant.

Sijthoff Holding kan statutair de aandelen van Het Financieele Dagblad alleen met instemming van het personeel verkopen. Eerder ketste daardoor al het plan af om de krant te verkopen aan de Britse uitgever Pearson. De Telegraaf kwam vorig jaar al met een bod van 85 miljoen op de aandelen van Het Financieele Dagblad. Dit bedrag lag enkele miljoenen guldens hoger dan alle andere biedingen.

Sijthoff Holding kon op dat moment echter niet op het bod ingaan, omdat toen nog een exclusiviteitsovereenkomst met Pearson bestond. Begin vorige maand werd die opgeschort, waarna De Telegraaf opnieuw met Sijthoff Holding gesprekken aanknoopte.

De Telegraaf heeft echter ook de instemming van het personeel nodig. Om het personeel te paaien wil De Telegraaf alle werknemers van Het Financieele Dagblad in de gelegenheid stellen om na de overname opties op aandelen De Telegraaf te kopen. Het aantal opties per werknemer is afhankelijk van salaris en de lengte van dienstverband. De opties kunnen na vijf jaar worden uitgeoefend.

Indien de koersstijging van De Telegraaf in die periode gelijk is aan die in de afgelopen jaren, dan zal een gemiddelde FD-werknemer ongeveer één ton belastingvrij overhouden. Voorts is De Telegraaf bereid de redactionele zelfstandigheid en de werkgelegenheid bij het FD te garanderen.

Voorzitter Aad van Cortenberghe van de Personeelsstichting zei woensdag dat de meerderheid van de raad van commissarissen, de directie en het personeel vooralsnog niet van plan zijn met De Telegraaf te gaan praten. 'Eerst willen we de gesprekken met de HAL vervolgen. Dus ook de optieregeling van De Telegraaf zal op de plank blijven liggen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden