Telegraaf: Site niet meer gratis?

Telegraaf Media Groep (TMG) overweegt geld te vragen aan bezoekers van de eigen nieuwssites. Volgens de uitgever van onder meer dagblad De Telegraaf en roddelblad Privé moet het mogelijk zijn mensen te laten betalen voor artikelen op internet. Dat zegt bestuursvoorzitter Ad Swartjes.

Christjan Knijff

TMG denkt aan verschillende tarieven die afhankelijk zijn van de soort informatie. Bezoekers van de online versie van De Financiële Telegraaf zouden voor nieuwsberichten het volle pond moeten betalen, terwijl bezoekers van Privé geen of misschien minder geld kwijt zouden zijn. Volgens Swartjes bepaalt de toegevoegde waarde de prijs. Abonnees op de papieren versie hoeven niet te betalen.

De uitgever lijkt hiermee het voorbeeld te willen volgen van Rupert Murdoch, de 78-jarige Australisch-Amerikaanse mediatycoon. Die maakte begin augustus bekend dat hij geld wil gaan vragen voor het bezoek van alle nieuwssites van zijn News Corporation.

Net als bij Murdoch wordt de mededeling van Swartjes ingegeven door de krimpende advertentiemarkt. In het tweede kwartaal werd door TMG 20 procent minder aan advertenties omgezet. Mede daardoor daalde de opbrengst van het tweede kwartaal met 23 miljoen euro.

Rob Haans, uitgever van de Volkskrant, is niet verbaasd over de opmerkingen van Swartjes. ‘Iedereen is op de advertentiemarkt aan het zoeken naar nieuwe mogelijkheden, wij ook.’ Voor specialistische achtergrondinformatie ziet hij wel mogelijkheden. ‘Zoals artikelen in de categorie need to know, met diepgang.’

Voor algemene sites met kort nieuws acht Haans de kans van slagen niet groot. ‘Ik denk dat mensen niet bereid zijn hiervoor te gaan betalen. Met gratis concurrenten als nos.nl en nu.nl kunnen betaalde kranten op die markt geen positie veroveren. Voor kort nieuws is gratis de norm. Als wij alles achter het hek zouden zetten, verliezen we ons publiek en onze inkomsten. We zijn wel aan het kijken of we extra toegevoegde waarde betaald kunnen maken, zoals bijvoorbeeld het integrale Volkskrant-abonnement op internet, waarvoor inmiddels 35 duizend abonnees betalen.’

In een begin augustus verschenen onderzoek van de Europese Commissie naar de digitale toekomst van Europa geeft 5 procent van de ondervraagden aan voor online content betaald te hebben in de afgelopen drie maanden. De helft van de respondenten weigert te betalen.

Een kleine 20 procent overweegt te gaan betalen als nieuws niet meer gratis verkrijgbaar is. De rest is te overtuigen met exclusieve voordelen, zoals meer keuze of het recht om de artikelen te kunnen gebruiken.

Vorige week maakte onder anderen Gordon Crovitz, voormalig uitgever van The Wall Street Journal, bekend met een nieuwe betaalmethode voor de online versies van kranten te komen, die vanaf oktober de lucht in gaat. Meer dan 500 dagbladen en tijdschriften hebben zich bij zijn bedrijf Journalism Online aangemeld.

Volgens Crovitz is 10 procent van de gebruikers bereid te betalen voor extra informatie. Dat zou een krant tussen de 35 en 70 euro per online abonnee moeten opleveren.

telegraaf.nl (ANP) Beeld
telegraaf.nl (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden