'Telegraaf-adjuncten stappen op'

De waarnemend hoofdredacteur van De Telegraaf en de drie adjunct-hoofdredacteuren zouden op het punt staan hun functie neer te leggen. Het gaat om Jan-Kees Emmer, Joost de Haas, Stella Ruisch en Babette Wieringa, die onder de vertrokken hoofdredacteur Sjuul Paradijs werkten. Dit meldde Quote gisteren en is tegenover de Volkskrant bevestigd door een ingewijde. De adjuncten zelf ontkennen.

Het hoofdkantoor en drukkerij van Telegraaf Media Groep (TMG) aan de Basisweg in Amsterdam. Beeld anp

De voltallige leiding van De Telegraaf van de afgelopen jaren is daarmee in een paar maanden vertrokken. Het is nog onduidelijk of het viertal de krant verlaat of alleen hun functies neerlegt. 'Dat is nog onderwerp van gesprek', zegt een anonieme bron.

Vanaf 1 september begint Paul Jansen, voorheen politiek commentator, als hoofdredacteur van De Telegraaf. Het lijkt erop dat hij niet kan of wil samenwerken met de zittende hoofdredactie en dat die uit onvrede nu opstapt of gedwongen wordt te vertrekken.

Het is al maanden onrustig bij De Telegraaf, nog altijd de grootste krant van Nederland. Sjuul Paradijs moest vertrekken nadat een conflict over het verzelfstandigen van de deelredacties (Privé, Telesport, Vrouw, DFT) tot een kloof tussen de redactie en de directie leidde. Beide partijen schakelden advocaten in en een rechtszaak dreigde kortstondig.

De rust leek enigszins wedergekeerd met de benoeming van Jansen als hoofdredacteur. Hij zou unaniem zijn aangedragen door de zittende hoofdredactie en de directie en is goedgekeurd door de redactieraad. Nu blijkt de situatie toch onwerkbaar voor een van de partijen.

Tot op heden is er vanuit de redactie of de directie nog geen nieuwe koers aangekondigd. Het is wachten op enkele tientallen ontslagen die zullen vallen op de redactie. Ook wordt het aantal drukpersen teruggebracht van tien naar vier, waarbij 168 van de 250 banen verloren gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.