Telefoonterreur tegen Brein treft gelijknamige bv

De anti-piraterijstiching Brein moet van naam veranderen. Dat vindt het gelijknamige automatiseringsbedrijf uit Haaksbergen. Brein B.V. heeft namelijk veel last van internetaanvallen, telefoonterreur en massale spam via de fax, die eigenlijk gericht is tegen de auteursrechtenorganisatie in Hoofddorp.

De stichting Brein is gevestigd in Hoofddorp, niet in Haaksbergen © ANP

Dat zegt het bedrijf vandaag op Webwereld. Deze week slaagde Brein erin om de internetproviders Ziggo en XS4ALL via de rechter te verplichten om de downloadsite The Pirate Bay te blokkeren. Dat heeft bij internetters veel kwaad bloed gezet. Hackersgroepering Anonymous riep bijvoorbeeld op om Brein massaal te gaan faxen en spammen. Het faxnummer dat bij de oproep werd geplaatst, was echter dat van Brein B.V. in Haaksbergen.

Ratelen
Toen de uitspraak over The Pirate Bay woensdag bekend werd, begonnen de faxen meteen te ratelen en de telefoons te rinkelen, vertelt Monique Barendsen van Brein B.V. tegenover Webwereld. Volgens haar is Anonymous niet de enige die niet de moeite neemt om na te gaan of ze de juiste Brein wel te pakken hebben.

En bovendien staat het incident niet op zichzelf. Volgens Barendsen is het elke keer raak als de stichting Brein een impopulaire maatregel aankondigt of bij de rechter weet af te dingen. Dat heeft er in elk geval toe geleid dat het bedrijf er enigszins op is voorbereid. 'Toen ik het nieuws op de radio hoorde, wist ik dat we alle zeilen moesten bijzetten.' Desondanks was de site van Brein B.V. woensdag in de loop van de middag enige tijd onbereikbaar door de massale toeloop.

Domme internetvandalen
Brein B.V. vindt dat de stichting Brein zijn naam moet veranderen, omdat de bv al eerder, namelijk in 1996, is opgericht. Maar hoewel de stichting met zijn naamgenoot meevoelt, is een naamsverandering volgens directeur Tim Kuik geen optie. 'Niet wij zijn de oorzaak, maar domme internetvandalen.' Tot een gesprek met de bv is de stichting wel bereid.

Meer over