Telefoonboekjes

Aadorp en Zijtaart zijn niet meer de bekendste gehuchten van Nederland. Met Aadorp begon boek één van de 'Telefoongids voor Nederland'....

PETER DE WAARD

Daardoor zijn de telefoongidsen van Nederland niet langer van A tot Z, maar op postcode gerangschikt. Nu begint boek één met het Noord-Hollandse Anna Paulowna en eindigt boek vijftig in het Zuid-Limburgse Wijlre. Aadorp is beland in boek 35, Zijtaart (zie Veghel) in boek 44.

Nederland is door de nieuwe indeling in nummers een stuk groter geworden. Waar we voorheen met twintig boeken konden volstaan, wordt Niche nu met vijftig delen geconfronteerd. Hengelo, Dronten, Vlissingen, Winschoten, Venlo en Alkmaar prikken we feilloos op de kaart, maar wat te zeggen van Tollebeek (boek 30), Toldijk (36), Trimunt (26) en Trintelen (50)? Daarvoor is een aparte woonplaatsindex bijgeleverd. Maar als die zoek raakt, zoals op de redactie, is Leiden (12) in last.

PTT Telecom heeft de oude reeks uit de markt genomen omdat de exploitatie 'niet meer rendabel was. Alleen bedrijven namen die af. De markt was te klein.'

Maar nu is het huis bijna te klein. De vijftig regiogidsen zijn gezamenlijk goed voor bijna anderhalve meter boek. En ze zijn ook een stuk duurder. De oude Telefoongids voor Nederland kostte 150 gulden (slappe kaft) of 200 gulden (harde omslag), exclusief btw. De vijftig nieuwe delen - omvangrijker omdat ook het roze zakengedeelte erin is opgenomen - komen op 450 gulden, exclusief btw.

Dan prefereert Niche toch de Telefoongids op CD-rom. Zelfde prijs, maar 'n stuk handzamer.

Peter de Waard

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden