Telefonisch gesprek heeft streepje voor op 'chatten'

In de tweede week van september hield de redactie van de Volkskrant drie avonden een telefonisch spreekuur over de vernieuwingen in de krant....

Daarnaast was er voor Internetters ook gelegenheid om te chatten, om van achter de computer in korte zinnetjes over en weer met de redactie te communiceren. 'Deze manier van gedachten wisselen, spreekt mij aan', meldt een van die lezers per e-mail. 'Gaat de Volkskrant dergelijke experimenten in de toekomst herhalen?', luidt de vraag.

Gezien de grote belangstelling van lezerskant en de ervaringen die de redactie heeft opgedaan, is er een grote kans dat het telefonische spreekuur aan het einde van dit jaar een keer wordt herhaald. De ervaringen met het chatten zijn op het eerste gezicht minder gunstig. Voor een beetje aardig verloop van het chatten zijn veel meer redacteuren nodig dan de drie die nu beschikbaar waren. Het medium blijkt niet geschikt om met meer dan vier mensen tegelijk te 'praten'. In principe kunnen honderd mensen gelijktijdig meedoen in zo'n chatbox.

Een groter probleem is overigens de anonimiteit van het Internet-spreekuur. De redacteuren hebben het als onprettig ervaren dat je niet weet met wie je praat.

Ik ervaar dat zelf ook bij contacten per e-mail. E-mailadressen blijken aanmerkelijk minder duurzaam dan het vertrouwde postadres, dat ten onrechte vaak wordt weggelaten.

Een jaar geleden deed een Internet-lezer de suggestie om mijn column uit de zaterdagkrant niet langer zo maar op de website van de Volkskrant te plaatsen. De ombudsman moest op Internet interactief worden, zodat direct met hem kon worden gecommuniceerd. Ik vond het toen een bezwaar dat je als ombudsman niet altijd direct antwoord kunt geven op klachten of opmerkingen; onderzoek is eigenlijk altijd nodig.

Onlangs stuurde een Amerikaanse collega mij een van haar columns. Ze had voor het eerst van haar leven gechat met lezers van haar krant. Ook zij noemde de anonimiteit een bijzondere gewaarwording, met als pré dat de aandacht daardoor automatisch meer gericht was op inhoud dan op de persoon. Maar uiteindelijk was haar conclusie toch dat zo'n anonieme conversatie geen echte, bevredigende communicatie is.

En dan nog iets heel anders: maar liefst twee fotobijschriften in de krant van donderdag hebben vragen opgeroepen. Het blijkt toch iedere keer weer een hele kunst te zijn om goede fotobijschriften te maken. Zijn ze niet op een pagina onderling verwisseld, of soms lachwekkend of zelfs belachelijk, dan zijn ze wel incompleet, of roepen ze meer vragen op dan ze antwoorden geven.

Op pagina 3 stond een foto van Schotse Hooglanders in het natuurgebied De Vijfhoek, ten noorden van Amsterdam. Staatsbosbeheer wilde van deze runderen af omdat zij een bepaalde natuurontwikkeling in de weg stonden. 'Klaar voor vertrek' stond er bij de foto. Waarheen, is de simpele vraag van een Utrechtse abonnee. Toch niet naar het slachthuis?

De eigenaar van de dieren, de stichting Ark, bevestigt dat er een verschil van mening met Staatsbosbeheer bestaat over het nut van de dieren voor het gebied. Over dat geschil heeft de Volkskrant op 28 augustus uitgebreid bericht in het katern Wetenschap, al zullen weinig lezers zich dat nog herinneren. Nu was het dan zo ver: de dieren moesten op transport. Ze zijn overgebracht naar De Bilt. Daar begrazen ze nu het landgoed Oostbroek van de stichting Het Utrechts Landschap.

'Olie vervuilt rivier', luidde de kop bij een intrigerend gekleurde opname van een overstroomd gebied in de Amerikaanse staat North Carolina. Er werd verwezen naar de orkaan Floyd. Is er een olietanker gezonken of een opslagplaats vernield? De kop blijkt slechts een constatering. De lezer mag verder naar de herkomst van de vervuiling gissen.

Het oorspronkelijke bijschrift van het fotopersbureau AP biedt niet meer informatie dan in de twee regels tekst onder de foto op de voorpagina staat. Hoewel. . . het AP-bijschrift vermeldt daarnaast nog de datum waarop de foto is gemaakt: 24 september 1999, bijna een week oud dus.

Een hele fraaie foto, inderdaad. Maar ook al kampte North Carolina afgelopen week nog met de gevolgen van overvloedige regenval, toch geeft de foto geen actueel beeld. En dat is wat je als lezer van een voorpagina wel verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden