Telefónica eist verkoop aandeel staat in KPN
De raad van bestuur van Telefónica heeft de beslissing over een fusie met KPN uitgesteld tot vandaag. Terwijl de top van Telefónica donderdag bijeen was in Madrid, werd bekend dat minister van Economische Zaken Rato in een brief aan minister Zalm van Financiën heeft geëist dat de staat zich ontdoet...
Dit is voor de Spaanse regering een harde voorwaarde om akkoord te gaan met de fusie. Het ministerie van Financiën wil lopende de onderhandelingen geen commentaar geven op de Spaanse voorstellen.
Een verkoop van het volledige belang in KPN zou de Nederlandse staat ruim vijftig miljard gulden opleveren. Volgens de afspraken in het regeerakkoord moet dat geld worden gebruikt voor het aflossen van de staatsschuld van ruim vijfhonderd miljard gulden.
Rato noemt in zijn brief het staatsaandeel van 43 procent excessief en vraagt de Nederlandse regering zich onherroepelijk en onmiddellijk te ontdoen van zijn positie als grootste aandeelhouder van KPN. Bovendien wijst hij er op dat het zogenoemde golden share van de Nederlandse staat niet aan een tijdslimiet gebonden is. Het golden share geeft de staat de mogelijkheid zijn veto uit te spreken over belangrijke strategische beslissingen als fusies.
De Spaanse regering verkeert bij Telefónica in dezelfde positie, maar slechts voor een termijn van tien jaar. Rato verklaarde donderdag dat hij het golden share niet kan gebruiken om een eventuele fusie te blokkeren en dat hij hoopt het probleem via overleg met de regering in Den Haag op te lossen.
KPN verklaart dat dit jaar aangeknoopte gesprekken over het afbouwen van het staatsbelang van de overheid in KPN soepel verlopen. Het ministerie van Financiën verklaart dat ook aan het gouden aandeel weinig belang meer wordt gehecht.
De Nederlandse staat zou bij een fusie de grootste aandeelhouder van Telefónica/KPN worden, met een belang van 16 procent. Volgens minister Rato is dit onaanvaardbaar voor de Spaanse consument. Die zou niet begrijpen dat Spanje Telefónica privatiseert om vervolgens te zien dat een ander land de belangrijkste aandeelhouder van het bedrijf wordt.
Van belang voor KPN is verder de positie van het Amerikaanse BellSouth, dat na de aankoop van het Duitse E-Plus door KPN, nauwe financiële banden heeft met het Nederlandse telecombedrijf. Bell South en Telefónica zijn grote concurrenten op de Latijns-Amerikaanse markt.
Telefónica deed donderdagavond geen mededelingen. over de bijeenkomst van de raad van bestuur, die zeven uur duurde.
Volgens het NOS Journaal wordt vanmiddag in het hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam een persconferentie gegeven over de samenwerking tussen Telefónica en KPN.