Tekstbehandeling schiet tekort in Een Midzomernachtsdroom

Om dat grote veld te bespelen is niet eenvoudig. Bij sommigen schiet de tekstbehandeling tekort. De theatrale invulling is spaarzaam en dienstbaar.

Scène uit Een Midzomernachtsdroom van PeerGroup. Beeld Reyer Boxem
Scène uit Een Midzomernachtsdroom van PeerGroup.Beeld Reyer Boxem

Pucks beroemde slotwoorden in Een Midzomernachtsdroom van William Shakespeare krijgen hier, in het stille, weidse landschap van de Drentse Aa, extra cachet: 'Dit is de plek waar onze fantasie ons mee naartoe heeft genomen. Dit is de plek waar we alles kunnen verzinnen.'

Geen wonder dat vertaler en regisseur Koos Terpstra het niet kon laten toe te voegen: 'De wolken spelen met ons mee, het water van de Drentse Aa.' Een groots weiland met bosrand vormt het open decor van deze tweede locatievoorstelling van de PeerGrouP uit een vierluik waarin het beek- en esdoornlandschap centraal staat. De theatrale invulling is spaarzaam en dienstbaar, en typerend voor PeerGrouP: een paar torens van gestapelde oogstkisten, trouwjurken op hangers aan hout, vlammen, bloemen, een vuurpot en af en toe wat rook.

Het is aan de tien overwegend jonge acteurs om het publiek dat dwaze verhaal-in-verhaal-in-verhaal vol dubbelrollen, verliefdheid, verwarring en bruiloften in te trekken. Vol verve rennen ze met bonte neonpruiken en opgetrokken trouwjurken door het gras. Bij sommigen zit de energie om dat grote veld te bespelen de tekstbehandeling licht in de weg. Dan worden dialogen net te veel overschreeuwd en weifelt de voorstelling tussen klucht (met nepzwaarden) en magisch surrealisme (met elfenstof en vlammenwerpers). Ze zouden de toeschouwers als 'genodigde bruiloftsgasten' best vaker in het spel mogen betrekken tenslotte zijn we helemaal naar het dorpje Schipborg afgereisd.

Deze Midzomernachtsdroom is op haar best wanneer de vrolijkheid het publiek voor de voeten wordt geworpen, zoals bij het geestige 'amateurspel door ambachtslieden' en de hilarische rol van Fabian Jansen als Nicolaas Achterwerk. Balkend van de lach maakt hij een feestje van zijn schmierende rol als 'betoverde ezel'. Een knappe prestatie, aangezien Jansen in drie dagen tijd deze rol overnam van de door hernia gevelde Rogier in 't Hout.

Een Midzomernachtsdroom. Door: de PeerGrouP. Gezien: 20/6, Esweg, Schipborg. Aldaar t/m 4/7.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden