Tekst past Kassandra beter dan drama

'Nu kan ik gebruiken wat ik mijn leven lang geoefend heb. Mijn gevoelens overwinnen door denken', zegt Kassandra aan het begin van de avond....

Een luisterend oor krijgt ze - tegen wil en dank - van haar bewaker, een bonkige jongeling. Hij zwijgt voornamelijk gedurende haar heftige monoloog; aanvankelijk wendt hij zelfs voor Kassandra niet te verstaan, mogelijk om niet te hoeven nadenken over de pijnlijke waarheden die zij debiteert in haar laatste uur.

Kassandra werd geschreven door Christa Wolf en verwijst naar de Trojaanse strijd, maar bovenal is het een betoog tegen willekeurig welke oorlog. Theatermaker Don Duyns bewerkte de roman van de Duitse schrijfster tot een theaterstuk voor Huis aan de Amstel, jeugdtheatergezelschap dat nu sinds enige tijd ook werk voor volwassenen maakt. Onder de handen van regisseuse Liesbeth Colthof is het een stevige voorstelling geworden, die onder leiding van actrice Debbie Korper als Kassandra tot nadenken prikkelt.

De ongemakkelijke bewaker, gespeeld door Tjebbo Gerritsma, brengt op zijn manier wat lucht in de voorstelling: hij zet een cup-asoup, zit aan de lichtknoppen en dompelt het publiek soms onder in een onaangenaam felle gloed als zat het in een beklaagdenbank. Ook wij, stomme toeschouwers, waren erbij.

Korper gaat soepel door haar tekst, verhalend, over alle broers en zusters die stierven, betogend op het moment dat de opsomming van zoveel leed te veel dreigt los te maken. Gevoelens overwinnen door denken, dat is wat haar Kassandra immers probeert. Ze maant haar gehoor voortdurend bij de les te blijven en wrijft de soldaat haar geschiedenis soms bijna letterlijk in.

Kassandra is aldus een personage met een uiterst interessant verhaal. En dat is wat waard. Je luistert met graagte naar wat ze te zeggen heeft. Tegelijkertijd voel je niet dat deze zieneres genoemde ontberingen heeft doorleefd. Wanneer ze zo nu en dan een hysterisch toeval krijgt, mag die in theorie op zijn plaats zijn, het effect is eerder vreemd geforceerd. Drama past haar niet. Deze Kassandra moet het hebben van de fraaie redenering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden