Tekst, muziek en gestileerd spel maken Indecent Proposal spannend

Louis van Beek tekent voor een helder script waarin zinnetjes als knal erwten ontploffen.

Annette Embrechts
Roos van Erkel en Matteo van der Grijn in Indecent proposal. Beeld Joris van Bennekom
Roos van Erkel en Matteo van der Grijn in Indecent proposal.Beeld Joris van Bennekom

Het team dat Lyne's Fatal Attraction voor toneel bewerkte, stortte zich nu op Indecent Proposal.

Het blijft een ideaal onderwerp voor bij de borrel: 'Hoe reageer je op het voorstel van een miljonair om tegen een exorbitant bedrag je vrouw (of jezelf) uit te lenen voor een nacht seks?

Enkele bezoeksters verklaarden best bereid te zijn tot zo'n transactie. Zelfs nadat ze op toneel de gevolgen hadden gezien: het huwelijk tussen David en Daphne is er niet tegen bestand.

Indecent Proposal

Theater
Door DommelGraaf & Cornelissen Entertainment.
Regie: Paula Bangels. Script: Louis van Beek.
9/10, Leidse Schouwburg. Tournee t/m 20/1.

DommelGraaf & Cornelissen Entertainment presenteert de eerste toneelbewerking wereldwijd van de roman van Jack Engelhard. Op de achtergrond klinkt de beroemde filmbewerking door van Adrian Lyne (met Robert Redford, Demi Moore en Woody Harrelson). Deels hetzelfde team dat ook Lyne's Fatal Attraction voor toneel bewerkte, stortte zich nu op Indecent Proposal. Regisseur Paula Bangels kiest wederom voor een strak interieur, waarin alleen de lamellen van kleur verschieten. Als met cruise-control laveert Bangels de voorstelling naar het slot. De spanning zit in dialogen, muziek en gestileerd spel.

DommelGraaf & Cornelissen Entertainment presenteert in Nederland de eerste toneelbewerking wereldwijd, van het gelijknamige boek van Jack Engelhard. Op de achtergrond klinkt de beroemde filmbewerking door van Adian Lyne (met Robert Redford, Demi Moore en Woody Harrelson). Maar anders dan op doek staat het huwelijk hier onder grotere druk dan puur geldzorgen; ze hebben allebei iemand anders verlaten, voor elkaar. De deal landt al op een bedje van twijfel: blijven wij elkaar wel trouw?

Geen tranen nodig

Deels hetzelfde team dat ook Lyne's Fatal Attraction met succes voor toneel bewerkte, stort zich nu op Indecent Proposal. Regisseur Paula Bangels kiest wederom voor een strak loftinterieur, waarin alleen de lamellen van kleur verschieten. Glimmend roze bij de goklust in Las Vegas, giftig turquoise bij de desastreuze gevolgen. Als een limousine laveert Bangels de voorstelling in één cruise-control-stand naar het slot. De spanning zit in dialogen, muziek en gestileerde spel.

Louis van Beek tekent wederom voor een helder, doelgericht script waarin zinnetjes als knalerwten ontploffen, zeker als ze door Matteo van der Gijn (David) worden 'gedropt'. Van der Gijn heeft testosteron op zijn stembanden, en strooit net zo makkelijk met machismo (wanneer hij als gorilla op zijn konijnen-vrouwtje jaagt), als dat hij zich pijnigt met gedachtes aan Daphnes extase, in handen van John. Roos van Erkel lijkt erg jong en meisjesachtig voor jaar rol van felbegeerde dame. Ze is mooi maar mist nog de gedistingeerde allure om haar lichaam stijlvol te laten spreken. Haar jurkjes versterken haar jeugdigheid, in plaats van haar klasse. En ze snikt bij zinnetjes als 'Haat je mij nu?'; die hebben geen tranen nodig. Chris Tates verspreidt als miljardair in spaarzame opkomsten het aura van een geslaagde, solitaire zakenman, al mag hij geraffineerder spelen met zijn inzet: 'Iedereen is te koop'. Overigens ook zo'n leuke stelling voor bij de borrel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden