TV-RECENSIEJulien Althuisius

Tegenlicht vond het wel tijd voor een aflevering over de positieve kant van het virus

null Beeld
Julien Althuisius

Het voorzichtige optimisme van de afgelopen dagen leidde ertoe dat Nieuwsuur zondagavond opende met een item over de zogenoemde ‘exitstrategie’. De voorzitter van een internationale ondernemersvereniging pleitte voor een ‘intelligente open-up’: een combinatie van maatregelen die de gezondheid garanderen, maar ook de economie weer draaiend krijgen. In de studio sprak presentator Mariëlle Tweebeeke met epidemioloog Patricia Bruijning. Die zei dat het nog te vroeg was voor een exitstrategie. Wel gaan we langzaam naar een 1,5-meter-economie, ‘juist om het langer vol te houden’. Tweebeeke pakte de cijfers er even bij. Het staafdiagram zag er veelbelovend uit, maar Bruijning weigerde in de polonaise aan te sluiten. Ze waarschuwde dat de cijfers na het weekend weer kunnen oplopen, maar vond de trend wel ‘bemoedigend’.

Lidewij Edelkoort in Tegenlicht Beeld
Lidewij Edelkoort in Tegenlicht

Zo bemoedigend, vond de redactie van Tegenlicht blijkbaar, dat de tijd rijp was voor een aflevering over de positieve kant van het virus. ‘Hoe voel je je?’, vroeg een onzichtbare stem aan trendvoorspeller Lidewij Edelkoort, die haar quarantainedagen doorbrengt in een hotel in Kaapstad. ‘Ik durf het eigenlijk niet te zeggen’ antwoordde Edelkoort, ‘maar’, de trendforecaster pauzeerde even, trok een ernstig gezicht. ‘Ik was eergisteren opeens gelukkig.’ De stress was weg, ‘maar ook de ambitie’. ‘Ik ben ook blij dat het virus mij leert veel minder te doen.’ Edelkoort was dankbaar voor het virus, gaf ze toe. ‘Alle dingen die we niet meer doen vanwege het virus, waren dingen die we niet meer moeten doen. Al dat reizen, al dat werken, al dat mailen, al dat extra.’

Even terug naar een paar minuten voor de uitzending van Tegenlicht. In Frontberichten vertelde een arts over een jongeman op zijn afdeling. Hij had problemen met ademhalen, werd op zijn buik gelegd en in slaap gebracht. Hij was bang en had gehuild. Hij hield een foto van zijn vrouw en kinderen vast en vroeg de arts of hij goed voor hem wilde zorgen.

Al snel nadat het virus was losgebarsten werd er geroepen dat het een zegen zou zijn voor de wereld, dat het een louterende werking heeft en dat ‘we’ hier beter uit gaan komen. Die losgezongen Facebookfilosofie die alleen de meest fortuinlijken zich kunnen permitteren kwam zondagavond in de persoon van Lidewij Edelkoort tot een deerniswekkend hoogtepunt.

Met hetzelfde achteloze gemak waarmee John de Mol zijn personeel op straat gooit, schudde Edelkoort in Tegenlicht de ene na de andere voorspelling uit haar mouw. Ze sprak over een ‘enorme reset’. We zullen meer zelf gaan doen, creatiever worden. Ze had het over breien en haken. Het is Edelkoort nauwelijks kwalijk te nemen; dit is wat ze doet. Ergerlijk is dat Tegenlicht, een doorgaans kwalitatief hoogstaand journalistiek programma, op dit moment uitgebreid de ruimte geeft aan dit soort lichtzinnige flauwekul.

Daar zat ze, de trendforecaster, in haar comfortabele hotel in Zuid-Afrika. Ver weg van de mensen die hun baan verliezen, van de faillissementen, van die jonge vader op de intensive care, van de continu rinkelende kindertelefoon en van de angstige bejaarden, opgesloten in hun verzorgingshuizen. Een ware zegen inderdaad.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden