Recensiede hokje

Tegen het einde van De hokje is de inspiratie zichtbaar op ★★☆☆☆

De eerste grote onthulling is verrassend in deze voorstelling over vooroordelen.

Vincent Kouters
De hokje van Bellevue Lunchtheater. Beeld Casper Koster
De hokje van Bellevue Lunchtheater.Beeld Casper Koster

Lunchtheatervoorstelling De hokje heeft een intrigerend uitgangspunt. Wat als je de vooroordelen over je afkomst als wapen gebruikt?

Anouar K. en zijn zus Dunya (Olaf Ait Tami en Maryam Hassouni) hebben een plannetje. Ze willen succesvol en beroemd worden. Om dat te bereiken gaan ze elk vooroordeel dat er bestaat over Marokkanen uitbuiten. Ze hebben een televisieoptreden geregeld in het praatprogramma Kim luistert. De bedoeling is dat Anouar - trainingspak, gouden tand, straataccent - uitgebreid vertelt over zijn verleden als beroepscrimineel. Dunya fungeert als zijn manager en staat klaar om boekingen te regelen. Uiteraard gaat een en ander niet zoals verwacht en blijken de vooroordelen giftiger dan verwacht.

De hokje is van schrijver Dunya Khayame en regisseur Tim Kamps. De voorstelling speelt zich geheel af in een televisiestudio, dé plek bij uitstek waar vooroordelen worden opgeblazen en complexiteit wordt weggewuifd. Talkshowhost Kim (Randy Fokke) heeft er alle belang bij om de clichés uit te vergroten. Voor de kijkcijfers, voor haar carrière.

Die satire is even leuk. De conflicten tussen interviewer en geïnterviewden worden op de spits gedreven. Er wordt vet en op de lach gespeeld en ook de eerste grote onthulling, als blijkt dat ook wij als publiek blindelings in een vooroordeel zijn getrapt, is verrassend.

Maar tegen het einde is de inspiratie van de makers helaas zichtbaar opgeraakt. Het schrijnendst wordt dit zichtbaar in de flauwe slotscène, als de personages zelf op zoek gaan naar een passend einde en elkaar om de beurt, met steeds rigoureuzere middelen, doodmaken. Ja, zo draai je een in essentie leuke voorstelling vakkundig de nek om.

De hokje

Theater

★★☆☆☆

Van Dunya Khayame door Bellevue Lunchtheater. Regie Tim Kamps. Met Maryam Hassouni, Olaf Ait Tami en Randy Fokke.

27/11, Theater Bellevue, Amsterdam (try-out). Daar t/m 19/12, vanaf januari 2021 op tournee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden