Tedere DWDD-schoonheid en schijnvrijmoedigheid van Linda

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek. Deze week: DWDD zet tedere schoonheid in het zonnetje en de schijnvrijmoedigheid van Linda.

Paul Onkenhout en Haro Kraak
null Beeld
Beeld

Top

Maandag ging het dertiende seizoen van start van het cultuurmarxistische bolwerk De Wereld Draait Door. In de dagen daarna ging het vooral over de haarkleur van presentator Matthijs van Nieuwkerk.

Hij was in de vakantie blond geworden. Daar was gedoe over. Zijn haar werd door veel gewone Nederlanders ook als 'te lang' ervaren. Pas toen Van Nieuwkerk een verklaring gaf over zijn haar, werd het weer rustig in het land. Het kwam door de zon en de zee.

Er gebeurde maandag nog iets anders. Plompverloren kondigde Van Nieuwkerk aan dat DWDD dit seizoen zal 'vlinderen' door het oeuvre van de grote dichter en (liedjes-) schrijver Willem Wilmink (1936-2003).

Maandag sprak Van Nieuwkerk met Jacques Klöters, schrijver van een boek over Wilmink, en zong Paul de Munnik een lied op een tekst van Wilmink. Dinsdag droeg Babs Gons een gedicht van hem voor. Het fragment uit een oude uitzending van Het Uur van de Wolf waarin Joost Prinsen uit zijn hoofd het gedicht over goochelaar Ben Ali Libi voordroeg, ging door merg en been, zoals altijd.

Oases van zachte, wijze en vooral lieve virtuositeit in deze grove wereld, noemde Van Nieuwkerk het werk van Wilmink ter inleiding. Wilmink wordt geëerd om de best denkbare reden: 'Gewoon omdat we daar zin in hebben.' Oftewel: DWDD op zijn best.

Paul Onkenhout

Van Nieuwkerks blonde lokken komen door de zon en de zee, legde hij uit. We kunnen weer met een gerust hart slapen. Beeld
Van Nieuwkerks blonde lokken komen door de zon en de zee, legde hij uit. We kunnen weer met een gerust hart slapen.Beeld

Flop

Op de cover van de nieuwe Linda. Meiden stond deze week het statement: 'Monica & Anna geven geen fuck om hokjes'. Twee van de bekendste vloggers van het land, Anna Nooshin en Monica Geuze, waren zoenend, gekleed in lingerie, op de foto gezet.

Want dat is goed voor de homo-emancipatie.

Hoewel beide vrouwen hetero zijn, zeiden ze behoorlijk heet van elkaar te worden. 'Ik voel me alsof ik wil voortplanten', zei Geuze, die vroeger op hockeyfeesten weleens 'voor de gein' zoende met meisjes. Een trio hadden ze allebei nog nooit gedaan, maar ze staan hoog bij elkaar op het lijstje.

Het bladenimperium van Linda de Mol probeert vaker seks met hetzelfde geslacht te normaliseren, en doet dat gek genoeg altijd met bekende hetero's. Eerder lagen Kim Feenstra en Geraldine Kemper naakt verstrengeld in bed en zoenden Tim Hofman en Jan Versteegh in de branding.

Wellicht zijn een paar mensen minder homofoob geworden door die foto's. Maar zijn er geen biseksuele of lesbische vrouwen te vinden die de losse verkoop kunnen opkrikken? Tip voor de redactie: met de hashtag #wiljeeroverpratenlinda gingen homoseksuele mannen en vrouwen zoenend met hun partner op de foto.

Dát is een echt statement. De boodschap voor meisjes die Nooshin en Geuze nu uitdragen is: je hebt meer sexappeal als je geil doet met andere meisjes, voor de gein.

Haro Kraak

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden