Te weinig geld en te veel mensen bij regionale omroep

RTV West en RTV Rijnmond wankelen. Volgens de provincie Zuid-Holland moet er geld bij en personeel uit. En anders gaat de stekker eruit....

Mismanagement door de leiding en eilandenmentaliteit op de werkvloer. Mochten de Zuid-Hollandse regionale omroepen RTV West en RTV Rijnmond de komende weken omvallen, dan zijn dat de belangrijkste oorzaken voor het echec.

De provincie Zuid-Holland, de subsidieverstrekker, heeft een rapport laten maken over de situatie bij beide omroepen en presenteerde dat deze week. De onderzoekers noemen hun bevindingen 'schokkend'. Conclusie: er moet bijna tien miljoen euro bij en een kwart van het personeel moet eruit, óf de stekker gaat eruit en alle driehonderd werknemers belanden op straat. 'Een politieke keuze', aldus het rapport.

De omroepen hebben veel gemeen. Veel chefs en chef-achtigen bijvoorbeeld: 22 bij RTV Rijnmond, onder wie vijf hoofdredacteuren en adjunct-hoofdredacteuren. Ook zijn bij West en Rijnmond de afdelingen tv en radio gefuseerd. In naam, want in de praktijk liet men zich zo min mogelijk aan elkaar gelegen liggen.

Tegenover de provincie deed bijvoorbeeld RTV Rijnmond voorkomen dat de integratie in volle gang was en dat efficiencywinst te verwachten viel. In werkelijkheid bestond de winst zo ongeveer uit één wapenfeit: de even onnavolgbaar plat pratende als goedgemutste weerman Ed Aldus van de tvtak ging in 2001 ook voor de radio werken. 'Het gezeik dat dát intern allemaal al niet gaf!', aldus een ingewijde. Een notitie over de integratie uit die tijd wordt ook wel 'het egeltjesrapport' genoemd.

Verder had de leiding geen zicht op de cijfers. Ondanks het toch al ruime personeelsbestand konden soms dure freelancers bij beide omroepen een goed belegde boterham verdienen.

Bij West speelden nóg wat complicaties. Een falende directeur vertrok met een hoge afkoopsom, de volgende besloot dat op zijn zender alleen nog maar gepraat moest worden en joeg daarmee bijna de helft van de luisteraars en de adverteerders weg. Verder werd kwistig gestrooid met leaseauto's en mobiele telefoons en zat de omroep in een nieuw en veel te duur onderkomen. Ondanks gestaag oplopende tekorten investeerde de leiding tot het laatste moment en financierde dat op soms creatieve wijze; alles, van stoelen tot camera's, is inmiddels geleased en beleend.

Bij Rijnmond ligt dat anders. Journalistiek gezien gaat het de omroep voor de wind. De Tv-tak scoort een weekgemiddelde van bijna een miljoen kijkers. Radio Rijnmond is marktleider in haar verspreidingsgebied.

Juist vanwege die resultaten wekte het deze week enige bevreemding dat uitgerekend de journalistieke top van het bedrijf het veld moest ruimen. Het bestuur, onder leiding van ex-CDAKamerlid Frans Jozef van der Heijden, ontsloeg hoofdredacteur radio Laurens Borst op staande voet. Cees van der Wel van de tvtak krijgt een andere taak.

'Onverteerbaar', aldus een persbericht van het personeel. 'Ze zijn zeker niet als enigen verantwoordelijk.' 'Wat ons vooral stoort, is het beeld dat hier geld over de balk is gesmeten', zegt woordvoerder Erik Post. 'Ja: we hebben de budgetten overschreden. Maar daar zijn programma's voor gemaakt.'

RTV Rijnmond voelt zich sowieso tekortgedaan door vooral de overheid. De zender bestrijkt een gebied met bijna anderhalf miljoen inwoners. 'Daarin gebeurt zo ontzettend veel: drie profvoetbalclubs, alle politieke ontwikkelingen', zegt Post. 'En dan moeten we nog concurreren met alle andere media die hier zitten. We hebben dezelfde financiering als de andere omroepen, maar eigenlijk zijn we niet met ze te vergelijken.'

Volgens ROOS, de overkoepelende stichting van regionale omroepen, kampen alle regionale publieke zenders met structurele financiële problemen. De loonkosten stijgen gemiddeld met vijf procent per jaar, de subsidies met twee. Daarmee gaat de vergelijking met Hilversum wel erg scheef lopen, rekende de stichting onlangs voor: een uur regiotelevisie kost rond de 10 duizend euro, een uur tv van de landelijke publieke omroepen het zevenvoudige.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden