Te veel rijksgeld naar Amsterdam

De helft van alle rijkskunstsubsidies gaat naar Amsterdam. Andere grote steden, en vooral de provincies, blijven daarbij ver achter....

Van onze verslaggever Joost Ramaer

Dat zijn enkele bevindingen uit het onderzoeksrapport De provincies: Kijk zo zit dat, gemaakt in opdracht van het Interprovinciaal Overleg (IPO), dat vandaag in Den Haag wordt gepresenteerd aan de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) van de Tweede Kamer.

In de provincies Zuid-Holland en Utrecht spendeert het Rijk respectievelijk 44,38 en 37,24 euro per inwoner, in Flevoland en Drenthe 14,06 en 11,27 euro. Amsterdam trekt niet alleen een groot deel van de subsidies voor professionele kunstinstellingen, maar ook van het budget voor amateurkunst.

Particuliere gevers spreiden hun culturele initiatieven veel beter over Nederland dan de overheid.

De uitkomsten van het rapport ‘stroken niet met de spreidings- en participatiegedachte van het kabinet’, stelt het IPO. De samenwerkende provincies dringen bij het kabinet aan op maatregelen tegen de ‘scheve verdeling’ van de rijkskunstsubsidies.

Volgens het IPO-rapport komt 30 procent van alle overheidsbestedingen aan kunst en cultuur voor rekening van het Rijk. De gemeenten zijn goed voor 60 procent, de provincies dragen 10 procent bij. Het Rijk besteedt dit jaar 876 miljoen euro aan kunstsubsidies; in 2005, het jaar waarover de meest complete cijfers beschikbaar waren, was dat nog tien miljoen meer.

Van het rijkstotaal ging in 2005 365 miljoen naar de kunstinstellingen die subsidie krijgen uit hoofde van de Cultuurnota 2005-2008. Publieke fondsen verdeelden 95 miljoen in 2005.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden