Te onnozel voor een plekje bij de avantgarde

A bit of posh. Net 5, 19.30 uur. Ze hebben het maar zwaar, de jonge Britten die graag bij de jetset willen horen....

Noël van Bemmel

In de serie A bit of posh die Net 5 uitzendt, wordt al dat leed breed uitgemeten. Het programma werpt 'een scherpe en satirische blik op de jonge, mooie en rijke upper class' van Engeland. Voor de posh-kids is het leven volgens de makers een aaneenschakeling van pleziertjes en opwinding, maar ook van drugs en wankele loopbanen.

In een trendy champagnebar ontmoeten we het blonde pr-meisje Anouschka ('Ik ben eigenlijk actrice, maar ik had een break nodig') en haar vriendinnen. Allen blond, duur gekleed en met een rinkelende telefoon in hun Kelly-bag. Ze zijn inderdaad posh, geven ze toe, maar modern. Dat betekent dat zij passen in zowel een fish-and-chips-tent als in de brasserie van het Ritz Carlton.

De jongens van deze subcultuur vermaken zich in de velden van Schotland. Gekleed in knickerbockers en platte pet wachten zij tot opgejaagde korhoenders opfladderen voor hun dubbelloops geweer. 'It's a good laugh', verzekert een fris geschoren jongen met rode wangen. Hij is vooral gekomen om even 'onder elkaar te zijn'.

Een uitnodiging voor een schietpartij is bovendien moeilijk af te slaan, leren we tijdens de etiquetteles van Lady Chelsea. Die toont haar tafelmanieren, terwijl cursisten zich overgeven aan rijkeluispraat: 'Heerlijk als alle regels eens doorbroken worden. Ze hebben daar butlers enzo... Maar we kregen gewoon een papieren servet!'

Wie deze jonge, gefortuneerde mensen aan de gang ziet, krijgt niet de indruk de voorhoede van society-minnend Londen te hebben ontmoet. De pr-meisjes zijn te onnozel, de jongens te ballerig en de etiquetteleerlingen wachten waarschijnlijk tevergeefs op handgeschepte dinerinvitaties. Ook de satirische aanpak van de programmamaker is bij een voornemen gebleven.

Alleen de mening van Lord Kingsdale is verfrissend. 'Je kunt meteen zien of iemand geen upper class is', stelt hij. 'Die nemen al die regels en feestjes veel te serieus.' Dezelfde kritiek is van toepassing op de hele serie. Die mist de ironische toon waarmee Gert-Jan Dröge de Nederlandse nouveau riche beschrijft.

Over de keerzijde van het leven dat Gooise types in Engeland leiden, leren we niets. Of het moet het getob zijn over details als de juiste manier om een wijnglas vast te houden. Witte wijn aan het pootje en rode wijn knus in de handpalm gedrukt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden