Te koop in Vermont: Country Store uit vervlogen tijden

De rubriek Beeldvormers onderzoekt hoe een foto onze kijk op de werkelijkheid bepaalt. Deze week: er staat een winkel te koop in Vermont.

De Ripton Country Store in Vermont staat te koop. Foto Jacob Hannah / The New York TimesBeeld Jacob Hannah/The New York Times/Redux

De Ripton Country Store
Jacob Hannah / The New York Times

De anekdote gaat zo. Op een dag werd er een nieuwe vrieskist geïnstalleerd, die op de veranda van de winkel zou worden gezet. De installateur was een grote vent, maar kennelijk niet geletterd. Na de installatie plakte hij de grote letters (met een klein sneeuwdakje) die samen het woord ‘ICE’ vormen op de zijkant van de witte kist. In de verkeerde volgorde; er stond IEC. De eigenaar, Dick Collitt, stond geamuseerd toe te kijken. Hij vond het wel goed zo: hij had een logo en een gespreksonderwerp ineen. Tien jaar later werd de ijskist vervangen. Opeens stond er ‘ICE’. Het voelde niet goed en Collitt greep in. En nu staat er weer ‘IEC’.

De winkel met de IEC-vrieskist staat in het plaatsje Ripton in de Amerikaanse staat Vermont. Er wonen zeshonderd mensen en de winkel heet de Ripton Country Store, sinds 1976 gedreven door het echtpaar Dick en Sue Collitt. Het echtpaar is in de zeventig en wil ermee ophouden; de winkel staat te koop, voor 225 duizend dollar, als u het weten wilt, waar je een postkantoor, een antieke kassa, een potkachel, een klein appartement en die vrieskist dus, bij krijgt. Schitterend gelegen aan Route 125, die de Middlebury River volgt, dwars door het hart van de Green Mountains.

Dit weten we omdat er vorige week een ingezonden brief in The New York Times stond, die online een van de best gelezen stukken werd, onder de kop: ‘Vermont Town Seeks a Heart, and Soul (Also Milk and Eggs).’ Het stuk was geschreven door Bill McKibben, bekend milieuwetenschapper en publicist, die lesgeeft op het nabijgelegen Middlebury College en samen met zijn vrouw, de schrijfster Sue Halpern, in Ripton woont.

Een groot deel van de aantrekkingskracht van McKibbens stuk, opgesteld als een openhartige advertentie/ode waarin wordt gezocht naar een nieuwe eigenaar voor de Ripton Country Store, schuilt in de liefdevolle foto’s die Jacob Hannah heeft gemaakt, een serie van tien, waarvan er hier twee zijn afgedrukt. Je kunt lang kijken naar de details in de overvolle winkel, waar – komt-ie – de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Hannah is een fotograaf uit Vermont (ook in te huren voor huwelijken; wat meteen al heel Vermonterig klinkt).

Winkeleigenaar Dick Collitt praat met vaste klant Geoff Booth op een donderdagmorgen. Dick en Sue Collitt hebben de Ripton Country Store in Vermont te koop gezet, ze hadden de winkel sinds 1976. Foto Jacob Hannah/The New York TimesBeeld Jacob Hannah/The New York Times/Redux

Openingsbeeld is een buitenaanzicht van de winkel, een storefront, waarbij de letters IEC’ meteen in het oog springen. Let ook op de aanprijzingen voor ‘Vermont Cheese’ en ‘Maple Syrup’. En het centraal geplaatste paardenhoofdstel. Het is een winkel waar je remvloeistof en snoep voor een paar centen kunt kopen, met namen als ‘Atomic Fireballs!’. En al het andere hoogstnoodzakelijke in het leven. Hannah heeft het minutieus vastgelegd, voordat het verdwijnt.

De fotograaf kent zijn klassiekers. De ‘storefront’-foto staat in een lange traditie van fotografen die in oude winkels het laatste restant zien van een tijd dat die nog hart en ziel (en melk en eieren) van een gemeenschap vormden.

De Franse fotograaf en filmmaker Raymond Depardon zag het Frankrijk van zijn jeugd verdwijnen en legde honderden winkelpuien op beeld vast, de boucheries-charcuteries die zich verzetten tegen de allesverslindende Super U’s in de buitenwijken.

Maar de oervader van de winkelfotografie is Walker Evans (1903-1975), die het overigens altijd meer om de typografie en de huiselijke poëzie van winkelopschriften te doen was: ‘Fish. Honest weights, square dealings.’

Het is zwaar werk om voor een stad te zorgen, schreef McKibben. De winkel is zeven dagen per week open, van 7 tot 7, behalve met Kerstmis (die in de VS slechts een dag in beslag neemt). Dus de potentiële koper die van plan was in de winter een paar maanden vrij te nemen, kreeg te horen dat hij niet uit het juiste hout was gesneden. Geen Country Store-materiaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden