Te donker voor de kostschool, te licht voor de sloppenwijk

SKIN..

Floortje Smit

* * *

Regie Anthony Fabian.Met Sophie Okonedo, Sam Neill, Alice Krige.In 9 zalen.

Op een Zuid-Afrikaanse kostschool vraagt de lerares of haar studenten kunnen vertellen wat de verschillen zijn tussen blank en zwart. Leerlinge Sandra Laing wil maar al te graag uitleggen dat blanken arts worden en zwarten landarbeiders, maar ze krijgt de kans niet. De juf negeert haar opgestoken vinger.

Dat heeft alles te maken met Sandra’s kroeshaar en haar donkere huidskleur. De lerares vindt haar een zwarte indringer op de dure school, Sandra zelf heeft daar geen idee van: ze is de dochter van een blank echtpaar en is ook als zodanig opgevoed.

Skin, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, laat zien welke krankzinnige consequenties dat contrast heeft in het Zuid-Afrika tijdens de apartheid, in het sociale leven maar ook voor de wet. Daarom is het niet storend dat regisseur Anthony Fabian er een nogal conventioneel drama van heeft gemaakt – bijna helemaal chronologisch, keurige kadrering, prima art direction. Het is juist de ingetogen toon die het verhaal realistisch houdt. Daardoor vermijdt Fabian bovendien het melodrama dat op de loer ligt als Sandra in de zoektocht naar een identiteit zelfs met haar ouders breekt.

Steeds onderstreept de regisseur hoe het meisje – mooie rol van een ontredderde Sophie Okonedo en haar jongere versie, Ella Ramangwane – nergens past: te donker voor haar kostschool, te licht voor de sloppenwijken waar ze belandt.

Zo overstijgt Skin een vurig statement over de onderdrukking van zwarten. Eerder toont het hoe onzinnig alle ophef over huidskleur eigenlijk is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden