Nieuws Taylor Swift

Taylor Swift bekent haar politieke kleur: ‘Stemgedrag Republikein Blackburn beangstigend’

Geregeld ontving Taylor Swift, de rijkste en invloedrijkste popdiva ter wereld, kritiek omdat ze halsstarrig haar politieke voorkeur voor zich hield. Maar nu heeft de 28-jarige Amerikaanse zangeres eindelijk kleur bekend.

Taylor Swift tijdens een optreden in Arlington, Texas. Beeld Getty Images

Het hield de gemoederen flink bezig: op wie stemt megapopster Taylor Swift in hemelsnaam? Neem de presidentsverkiezingen van 2016. Het was overduidelijk dat Swift naar de stembus was gegaan: dat belichaamde haar Instagrampost met het bescheiden onderschrift ‘Go out and vote’ maar al te goed. Maar naar wie haar politieke voorkeur was uitgegaan (Hillary Clinton? Donald Trump?) was onduidelijk. De zangeres wilde er niets over kwijt.

Opvallend apolitiek

Die afzijdigheid werd Swift door de Amerikaanse pers vaak verweten. Als een van de invloedsrijkste beroemdheden ter wereld (ter illustratie: Swift heeft zo’n honderd miljoen Instagramvolgers meer dan de Amerikaanse president Trump) zou ze praktisch verplicht zijn om haar platform in te zetten voor schurende politieke kwesties, zeker in verkiezingstijden. Andere beroemdheden doen dat immers ook, Beyoncé is aanhanger van Black Lives Matter, Madonna was onbetwistbaar pro-Clinton en Katy Perry maakt naar eigen zeggen ‘purposeful pop’.

Swift blijft daarentegen al sinds de start van haar carrière totaal apolitiek. Vrij opvallend, omdat de zangeres op andere maatschappelijke vlakken dan weer wel uitgesproken is: zo bracht ze de #MeToo-beweging mede op gang toen ze radio-dj David Mueller aanklaagde voor seksueel geweld en pleitte ze openlijk voor een nieuwe wapenwetgeving, die schietpartijen op scholen moet voorkomen.

‘Niet mijn Tennessee-waarden’

In een Instagrampost van zondagavond verbreekt de popdiva nu voor het eerst haar politieke stilte. Swift wil niet meer terughoudend zijn vanwege ‘een aantal gebeurtenissen in haar leven en de wereld’, waarbij ze specifiek praat over de afgelopen twee jaar. Ze verklaart dat mensenrechten in het algemeen alsmede lgbtq-rechten, discriminatie en racisme haar aan het hart gaan. Swift licht daarna toe waarom ze tijdens de tussentijdse verkiezingen op 6 november niet zal stemmen op Marsha Blackburn, de Republikeinse kandidaat in haar thuisstaat Tennessee. 

Hoewel ik in het verleden op vrouwen stemde en dat in de toekomst weer hoop te doen, kan ik Blackburn niet steunen. Ik vind haar stemgedrag in het Congres beangstigend. Ze is tegen gelijke betaling voor vrouwen. Ze is tegen een wet die vrouwen moet beschermen tegen huiselijk geweld, stalken en verkrachting. Ze vindt dat bedrijven homo’s zouden mogen weren als klant en daarbij zouden homostellen niet mogen trouwen. Dat zijn niet mijn Tennessee-waarden.

Taylor Swift op de rode loper van de Billboard Music Awards 2018. Beeld AFP

Swift verklaart ten slotte dat haar stem naar Jim Cooper en Phil Bredesen zal gaan, allebei Democraat. Dat is mooi in lijn met de onenigheden die ze steevast met medeberoemdheid Kanye West heeft – hij stelde laatst nog openlijk pro-Trump te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden