nieuws

Talpa verkoopt persbureau ANP aan voormalig DSW-baas Chris Oomen

Talpa Network, het mediaconcern van John de Mol, verkoopt het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) aan investeerder Chris Oomen. Hij is bekend als de oud-topman van zorgverzekeraar DSW en houdt zich vooral bezig met maatschappelijke investeringen.

Voormalig DSW-directeur Chris Oomen.  Beeld ANP
Voormalig DSW-directeur Chris Oomen.Beeld ANP

Het ANP is het grootste persbureau van Nederland. Tal van media, waaronder de Volkskrant, maken gebruik van het werk van journalisten en fotografen van het persbureau.

De vorige eigenaar, Talpa Network, kocht het ANP in maart 2018. Talpa was van plan een eigen nieuwsmerk op te zetten. Die ambitieuze plannen zijn een tijd geleden aangepast, mede onder invloed van de coronapandemie. De Mol noemt het ANP een ‘prachtig bedrijf’, maar stelt dat het persbureau niet langer een kernonderdeel is van Talpa en de ‘synergie’ is afgenomen.

Maatschappelijk investeerder

Oomen koopt het ANP omdat hij vindt dat het persbureau een essentiële maatschappelijke taak heeft. Hij benadrukt dat het persbureau al sinds 1934 een grote rol speelt in de Nederlandse journalistiek en wil het graag voor de toekomst behouden. ‘Het ANP is financieel gezond en er is een groeistrategie voor de komende jaren’, laat de maatschappelijk investeerder weten. ‘Deze combinatie is voor mij ideaal.’

Hoeveel geld met de overname is gemoeid, is niet bekendgemaakt. Volgens het Financieele Dagblad betaalde Talpa drie jaar geleden 30 miljoen euro voor het ANP. Oomen is zeer vermogend: zakenblad Quote schatte zijn vermogen in 2019 op 800 miljoen euro. Daarmee stond hij 47ste op de lijst van rijkste Nederlanders.

De 72-jarige Oomen werkte decennialang bij DSW, maar dankt zijn vermogen vooral aan beurshandelshuis Optiver, waarvan hij in 1986 de bedenker en medeoprichter was. Toen hij vertrok bij de verzekeraar besloot hij al het geld dat hij bij DSW had verdiend terug te geven aan de zorgsector. Het ging naar diverse instellingen en goede doelen. In maart haalde Oomen het nieuws met een bod op het Haagse ziekenhuis Bronovo, dat hij voor sluiting wil behoeden. Hij kreeg te horen dat het vooralsnog niet te koop is.

‘Heel positief’

Martijn Bennis, algemeen directeur van het ANP, is blij met de nieuwe eigenaar. ‘Het ANP heeft een groot belang bij een stabiele aandeelhouder die oog heeft voor zowel het maatschappelijke als het financiële rendement’, constateert hij. ‘Het is voor ons heel positief dat Oomen heeft aangegeven het ANP nooit te willen verkopen.’

De directie van het ANP blijft zitten en er zou geen aanleiding zijn voor een sanering. De ondernemings- en redactieraad hebben ingestemd met de transactie.

ANP-hoofdredacteur Freek Staps is tevreden met de overname. ‘Onze journalistieke onafhankelijkheid is ook onder deze eigenaar gewaarborgd’, oordeelt hij. Voor de afnemers van ANP-kopij en -foto's, waaronder nagenoeg alle Nederlandse kranten, nieuwssites, radio- en tv-stations, verandert volgens de hoofdredacteur niets. Talpa Network blijft van het ANP gebruikmaken. ‘Hiermee ontstaat een degelijke basis voor ons werk, dat gediend is bij kalmte en stabiliteit. Nieuws zelf is al hectisch genoeg.’

Oomen zou geen strategische plannen met het persbureau hebben. ‘De directie moet het bedrijf gezond houden en waar mogelijk groei opzoeken’, zegt directeur Bennis in een interview met een van zijn redacteuren. Het ANP gaat volgens hem door op dezelfde weg: media zo goed mogelijk bedienen en dienstverlening aan bedrijven buiten de media uitbreiden. ‘Er zijn vooral groeimogelijkheden op het terrein van pr-communicatiediensten.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden