'Tallest Man' tovert, ontroert en bouwt stampend feest

Het predikaat ‘de nieuwe Bob Dylan’, dat vaak opduikt in artikelen over singer/songwriter The Tallest Man Of Earth? Ach, wat moet je daarmee? Hoe goed een ruimtevaarder zijn werk ook doet, hij zal nooit beroemder worden dan Neil Armstrong. Zo werkt het in de popmuziek ook.

Van onze medewerker Menno Pot

Maar goed is hij wel, de overigens niet zo heel lange Zweed Kristian Matsson (1983). Op zijn dit jaar verschenen tweede album The Wild Hunt laat hij in een collectie vitale, goed geschreven liedjes horen dat folk niet stoffig hoeft te zijn. Donderdag trad hij op in Amsterdam, en het is maar goed dat hij in november terugkeert naar Nederland, want de Oude Zaal van de Melkweg bleek nu al te klein voor hem.

In de Melkweg realiseerde je je soms niet dat er maar één mannetje op het podium stond, slechts gewapend met een gitaar, meestal een akoestische. Matsson toverde een kamerbreed (soms iets te galmend) geluid uit zijn instrument: nu eens bespeelde hij het hard, percussief en met veel bas, zoals Neil Young dat kan, dan weer dansten zijn vingers soepel tokkelend over de snaren.

Markante kop

Matsson is een singer/songwriter met een markante kop. Hij hield het vaak praatzieke Nederlandse publiek bij de les, ontroerde met kleine liedjes, maar bouwde even gemakkelijk een stampend volksfeest, bijna hakkend op zijn gitaar en snerend als, inderdaad, de jonge Dylan.

Alle kwaliteiten van The Tallest Man On Earth omarmden elkaar in Love Is All, misschien wel het mooiste liedje van The Wild Hunt en zeker het mooiste in de Melkweg. Het tokkelen bedwelmde, de gelaatstrekken van de Tallest Man zetten elk woord kracht bij. Wie erbij was, zal het onthouden.

**** (4/5 sterren)
The Tallest Man On Earth. Melkweg, Amsterdam, 2 september
12 november Vera, Groningen
28 november Le Guess Who?, Utrecht

De 'Tallest Man on Earth' Kristian Matsson (Myspace Tallest Man on Earth) Beeld
De 'Tallest Man on Earth' Kristian Matsson (Myspace Tallest Man on Earth)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden