TV-recensieFrank Heinen

Talkshowredacties staarden naar de ijdele BN’ers achter #ikdoenietmeermee als muizen naar een etalage vol kaas

null Beeld

Zo, dat was weer lachen.

Eerst was er maandag de hashtag #ikdoenietmeermee, waarmee talloze bekende onbekenden, influencers en vreemde snoeshanen online verklaarden dat hun solidariteit wel lang genoeg had geduurd. Gelach alom. Eén meisje maakte van de strijdkreet ‘Free the People’ #vriendenpeople. Ook weer lachen. Diezelfde avond stelde Jack van Gelder bij Jinek voor om die mensen dan ook maar de toegang tot de ic’s te ontzeggen – niet grappig bedoeld, toch lachen – en verklaarde de ene helft van Nederland opgelucht dat ze nog nooit hadden gehoord van al die zolen die kennelijk op de andere helft zo veel invloed hadden. Dinsdag ontdekte NRC Handelsblad dat vooraan deze optocht van onnozelheid viruswaanzinnige Willem Engel banjerde, de door FvD opgepookte eenmansbrandhaard van kwaadaardige coronakolder. Lachen, omdat het zo voor de hand lag.

Famke Louise bij Jinek Beeld RTL
Famke Louise bij JinekBeeld RTL

Dinsdagavond volgde de treurige climax. Alle talkshowredacties staarden naar de als sneu opportunisme vermomde schreeuw om aandacht als een muis naar een etalage vol kaas: daar, aan de andere kant van de hashtag, krioelden talloze ijdele bekendheden, gebruiksklaar, verbaal gestuntel en miljoenen ramptoeristen verzekerd.

Bij RTL Boulevard en Op1 hadden ze een hengeltje in het moeras gehangen en Tim Douwsma opgevist. Een opgewekte windbuil van het soort dat in de boeken van de Kameleon altijd tot zinken werd gebracht. Douwsma (zanger, maar nu actief als ‘doorgeefluik’) benadrukte dat hij corona ‘nooit niet ontkende’, dat hij zich zorgen maakte over de ‘ontzettende polarisatie’, dat er door corona 28 miljoen operaties waren uitgesteld (‘mijn feiten’) en dat hij open stond voor open debat. Dat debat kreeg hij, al bleek het in werkelijkheid een spraakverwarring die verdraaid veel leek op een totale mediadystopie, tussen een viroloog (Anne Wensing), een acteur (Barry Atsma) en een huisarts die wel vragen wilde stellen, maar geen antwoorden wilde horen. Eigenlijk ontbrak alleen Gerard Joling. Een paar kanalen verder deed Jinek er met Famke Louise, een van ’s lands influenste influencers, nog een schepje bovenop. Ze had wat dingen opgeschreven. ‘Ik vind dat dat gewoon kan.’ Fijn, want de zin ‘Ten eerste: ik heb superveel respect voor corona’, zal nog wel even nadreunen. Er volgde een verwarrende, af en toe door een vaderlijke Diederik Gommers onderbroken monoloog, vol zinnen zonder punten en vol loze begrippen die ook na drie herhalingen niets aan betekenis hadden gewonnen. ‘We leven nu ook gewoon hier, nu, zo, op deze manier. En het gebeurt gewoon dagelijks. Vergoedingen, dat is gewoon, weet je, hij doet gewoon z’n ding en weet dat dat niet echt, maar goed…’

Hier smolten talloze problemen samen: de schaamteloze scoringsdrift van redacties, de gretigheid om van gebrek aan kennis entertainment te kleien, het onvermogen van mensen om coherent hun frustraties uit te drukken, de ethische leegte van Instagramboeren en het probleem dat influencers geloven dat zij echt iets nieuws zeggen als ze een gedachte opwerpen die voor hen nieuw is.

Ja, lekker lachen, maar echt leuk was het niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden