Talibanstrijders profiteren van rijke sympathisanten

Het is een groepsfoto zonder dame, om de in Nederland ietwat vergeten Duitse schrijver Heinrich Böll te parafraseren. Op de plaat zien we louter mannen, zo’n 25 stuks, plus een aantal jongetjes....

De mannen op de foto, die gemaakt werd in het district Chahar Darreh in het noorden van Afghanistan, zouden verantwoordelijk zijn voor de dood van drie Duitse soldaten. Nils Bruns, Robert Hartert en Martin Augustyniak werden op Goede Vrijdag in het dorp Isa Khel in het district Kunduz gedood, nadat ze door de Taliban in een hinderlaag waren gelokt.

Er staan cijfertjes bij drie van de mannen op de groepsfoto. Zij hebben de dood van de soldaten op hun geweten. Twee van hen zijn Talibanleider, de een heet Maulawi Ahmed, een 35-jarige strijder die ook wel bekend staat als Asadullah. Hij is de baas van de Taliban in Kunduz. Maulawi is de opvolger van Mullah Salam, die in februari in Pakistan opgepakt werd, en die menige aanslag op de Duitsers heeft laten uitvoeren. Op de foto staat ook een andere Taliban-leider uit de streek, genaamd Samsuddin.

Om de – naamloze – man links op de foto, met het nummer 1, gaat het eigenlijk. Hij is geen Afghaan, maar Oezbeek. Hij voert de buitenlandse extremisten aan die in het noorden van Afghanistan de Duitse NAVO-soldaten bestrijden. Ervaren strijders die uit Oezbekistan, Tadzjikistan en Tsjetsjenië komen en die de lokale Taliban opleiden. Buitenlandse hulptroepen die de Taliban bovendien voorzien van modern wapentuig, dat alleen dankzij goede contacten binnen de internationale wapenindustrie te verkrijgen is.

Contacten die de lokale Taliban in Kunduz niet bezitten, om maar te zwijgen over het geld dat nodig is om deze wapenuitrusting aan te schaffen. Geld dat de Oezbeekse extremisten dus wél bezitten, met dank aan sympathisanten in de Golfstaten, aldus Der Spiegel.

De Duitse soldaten in Afghanistan, 4.300 in getal, hebben nog geen antwoord op deze steeds beter bewapende vijanden. Op de dag dat de drie soldaten gedood werden, werd de Bundeswehr door de Taliban na een acht uur durend gevecht uit het dorp Isa Khel verjaagd. Op een andere foto in Der Spiegel zien we twee Talibanstrijders die trots poseren voor een brandende Dingo, het ‘modernste transportvoertuig’ van het Duitse leger.

De Duitsers die op Goede Vrijdag in een hinderlaag liepen, waren bezig de toegangswegen naar twee vooruitgeschoven posten van Duitse en Afghaanse soldaten veilig te maken. Dat lukt dus nauwelijks, laat staan dat de Duitsers toekomen aan het bestrijden van de helpers van de Taliban in de streek, de Oezbeekse geallieerden, schrijft Der Spiegel.

Een punt van zorg is bovendien de positie van de Afghaanse president Karzai, die, geïrriteerd geraakt door de kritiek vanuit het Witte Huis, onlangs het dreigement uitte eventueel naar de Taliban over te lopen.

Columnist Fareed Zakaria pleit er in Newsweek voor Karzai vooral te blijven steunen. ‘Al kloppen de aantijgingen dat hij corrupt en incompetent is, er is geen alternatief.’ Bovendien is hij legaal gekozen. De enige manier om hem af te zetten is door een militaire staatsgreep, maar dat zou zo destabiliserend werken, dat het ‘de discussie niet eens waard is’.

Zakaria vindt het een slechte zaak dat Washington president Karzai publiekelijk heeft bekritiseerd. Doe dat liever achter gesloten deuren. ‘Denken we nou echt dat een eventuele opvolger een briljante manager en een onberispelijke democraat zal zijn?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden