Talenten van De Warme Winkel verdienen een publiek

Gelukkig dat De Warme Winkel met dit moordverhaal op tournee gaat, want deze talenten verdienen een publiek.

Vincent Kouters
Scène uit De Lady Macbeth uit het district Mtsensk. Beeld Marc Vandermeulen
Scène uit De Lady Macbeth uit het district Mtsensk.Beeld Marc Vandermeulen

Even ontembaar, uitbundig en soms kinderlijk naïef als Katarina zelf zijn de acteurs.

De Rusland-obsessie van De Warme Winkel blijft zijn vruchten afwerpen. Het collectief komt nu met De Lady Macbeth uit het district Mtsensk. Dit moordverhaal - moordballade is eigenlijk een beter woord - is in 1865 geschreven door Nikolaj Leskov. Vorige eeuw bewerkte de componist Sjostakovitsj het nog tot een opera, die naar verluidt door Stalin zelf hoogst afkeurend werd gerecenseerd. Veel te decadent.

Vorig jaar bewerkte Warme winkelaar en regisseur Jeroen de Man het voor toneel, samen met vijf pas afgestudeerden van de acteursopleiding in Brussel. Deze zomer maken ze een tournee langs diverse theaterfestivals. Gelukkig maar, want deze talenten verdienen een publiek.

Het verhaal ademt inderdaad de bombast van een vette opera. De getrouwde, onstuimige Katarina Ljwowna verveelt zich stierlijk. Dan komt ze de jonge god Sergej tegen. Haar liefde voor hem maakt haar tot een ontembare feeks. Iedereen die hun samenzijn in de weg staat, krijgt het te verduren. Ze vergiftigt haar schoonvader en ook haar man moet voor zijn leven vrezen. Een spoor van dood en verderf laat deze Lady Macbeth achter, want zo wordt ze in het dorp genoemd. Uiteindelijk gaat ze op spectaculaire wijze in Siberië ten onder, als de tragische heldin die ze is.

Met behulp van twaalf tapijten en wat losse rekwisieten (zoals een goud geverfde waterkoker als samowar) speelt het vijftal met de nodige ironische distantie een Warme Winkelversie van deze tragedie. Dat bekent veel dubbelrollen, gekke pruiken, accentjes, een horrorsoundtrack en vele knipogen naar de tribune als het allemaal weer eens gierend uit de bocht vliegt. Even ontembaar, uitbundig en soms kinderlijk naïef als Katarina zelf zijn ze op het toneel, deze Anne Fé de Boer, Nona Buhrs, Sara Haeck, Jonas de Vuyst en Scarlet Tummers. Goed gevonden, zowel het verhaal als de spelers.

De Lady Macbeth uit het district Mtsensk. Theater. Naar: Nikolaj Leskov. Door: De warme winkel, regie: Jeroen de Man. Paardenkathedraal, Utrecht, 26/6. Diverse festivals t/m 9/9.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden