Taalgebruik!: het neologisme van de week

Dialect, jeukend jargon, straattaal of neologisme – elke week ontwaart de Volkskrant een opvallend woord. Zoals het neologisme maskne.

Wat u en ik verder ook van Brexit vinden, als woord is het in elk geval geslaagd. ‘British’ en ‘exit’ zijn netjes in elkaar geschoven tot een efficiënte porte-manteau die goed in de mond ligt en bovendien geen misverstanden over zijn betekenis laat bestaan. Brexit betekent Brexit. Andere goed gelukte vlechtwoorden die uitgebreide omschrijvingen overbodig gemaakt hebben, zijn bijvoorbeeld vechtscheiding, brunch en smog.

‘Maskne’ daarentegen... Kunt u raden wat dat betekent? Een tip: ik kwam het deze week tegen in Het Parool, in een artikel over manieren om het te bestrijden. En op de websites van een flink aantal schoonheidsspecialisten worden smeersels aangeboden met namen als ‘maskne restore treatment’ en ‘de zeg-nee-tegen-maskne-box’.

Heeft u het inmiddels geraden? ‘Maskne’ bestaat uit ‘masker’ en ‘acné’. Onreine huid die ontstaat onder het mondkapje, dus. Even los van de vraag hoe wijdverbreid deze aandoening is – ‘Hoeveel mensen in Nederland rondlopen met maskne is onduidelijk’, aldus Het Parool – is het woord ‘maskne’ nogal een gedrocht. Een accent op de ‘e’ zou al helpen, maar het echte probleem is die ‘s’ tussen de ‘a’ en de ‘n’, waardoor het woord ‘masker’ zomaar dwars door ‘acné’ heen walst. ‘Brakné’, een pukkeluitbraak door te veel drank de vorige dag, of gebakné, van te veel zoetigheid, zouden bijvoorbeeld al beter zijn.

Voor een geslaagde porte-manteau moeten de woorden naadloos op elkaar aansluiten. Daarom werkt ‘stoptober’ ook op de zenuwen. Die ‘p’ moet zich met zijn eigen zaken bemoeien en niet zo brutaal midden in ‘oktober’ gaan zitten.

Sommige woorden is gewoon geen gelukkig huwelijk beschoren. Zo ook acné en mondmasker, maar met een beetje geluk verdwijnt dat tweede binnenkort uit ons leven en vocabulaire, en blijven we achter met doodgewone puisten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden