TaalgebruikAnglicisme

Taalgebruik!: Eén ding kunnen we met zekerheid stellen: het woord ‘misinformatie’ bestaat niet

U stoort zich aan luie leenvertalingen uit het Engels. Hoe erg is zo’n anglicisme? Zoals: misinformatie en canvassen.

Nienke van Leverink

Dat zul je nu altijd zien: beweerden we maandenlang dat er nauwelijks coronagerelateerde anglicismen zijn, maar vooral veel Engelse termen, nu struikelen we er dagelijks over (zie ook de Lezerspost op deze pagina).

In een jaar waarin de waarheid een aanvechtbaar begrip lijkt te zijn geworden, kunnen we één ding met zekerheid stellen: het woord ‘misinformatie’ bestaat niet. Het is een slechte vertaling van misinformation, maar heeft sinds het begin van de coronacrisis toch zes keer in de Volkskrant gestaan. Het enige geschikte woord dat hiervoor in Van Dale staat is: desinformatie.

Laten we het eens over het volgende jaar hebben. Dan vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats en onze lezers zouden onze lezers niet zijn, als ze daar niet alvast een taalvoorschot op zouden nemen. ‘Het moet niet gekker worden’, schrijft Carlo Sihasale. ‘Het hoofdartikel op de voorpagina van de Volkskrant van maandag 21 september is een niet-bestaand woord: ‘canvassen’. Dit woord doet in het Nederlands hooguit denken aan een werkwoord gerelateerd aan ‘canvas’. Iets van canvas maken misschien?’ Hoewel we moeten opmerken dat ‘canvassen’ niet een niet-bestaand woord is (het staat in Van Dale) zijn we het met Sihasale eens dat het beter in 2020 kan blijven en dat we gewoon de uitdrukking ‘campagne voeren’ blijven gebruiken.

Als we creatief willen worden met canvas, zoals Sihasale voorstelt, moeten we ook weer oppassen. Lezer Jos de Klerk waarschuwt voor het anglicisme ‘olie op canvas’, dat ‘olie op linnen’ moet zijn.

Is het erg? Zeer zeker is dat erg. We hebben immers al onze hoop gevestigd op een anglicismevrij nieuw jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden