TAALGEBRUIKANGLICISME

Taalgebruik!: De finale aflevering

U stoort zich aan luie leenvertalingen uit het Engels. Hoe erg waren ze?

We noemen het een dag. Het is over voor deze rubriek. Op deze plek hebben we over het afgelopen jaar een van onze meest belangrijke ergernissen ooit aangepakt, namelijk anglicismen: luie leenvertalingen uit het Engels. In 43 weken zagen we natuurlijk maar een tipje van de ijsberg. Niet elk anglicisme maakte de krant: omdat het toch gewoon Nederlands bleek te zijn, of ter redactie twijfel opriep, of omdat het te complexe gevallen waren om in deze bescheiden ruimte te behandelen.

We zijn de lezers die deze rubriek religieus volgden en de link legden tussen het Engels en foute vertalingen dan ook zeer dankbaar. Zij lazen de krant zorgvuldig en acteerden op een luie leenvertaling door ons enthousiaste, teleurgestelde of kritische e-mails te sturen. Zo werden ze bijna net zo geobsedeerd met anglicismen als wij. Wij nemen dat niet voor lief. Natuurlijk viel er regelmatig wat op te merken op de executie van de Volkskrant, sinds zelfs wij niet over alles de controle hebben, maar aan goede wil heeft het ons niet ontbroken. We hopen dat de belangrijkste anglicismen in deze rubriek in elk geval niet misten.

Nu is dan de beslissing gemaakt ermee te stoppen. Aan het eind van de dag zullen hier niet veel dramatische veranderingen plaatsvinden. Er zit een nieuwe taalrubriek in de pijplijn, waarvoor uw bijdragen net zo hard nodig zijn. En u bent natuurlijk vrij om anglicismen in te blijven zenden, die zouden namelijk zomaar eens in de rubriek ‘Lezerspost’ kunnen worden behandeld.

Is het erg? Alleen als niet een van de twintig anglicismen hierboven u is opgevallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden