Syrische vluchteling klaagt PowNed aan om 'gemanipuleerd' interview

Ahmed, een Syrische vluchteling, eist in een kort geding dat PowNed interviewfragmenten die van hem zijn uitgezonden verwijdert en de berichtgeving over hem rectificeert. De Syriër vindt dat hij, door misleiding en een gemanipuleerde montage, ten onrechte is neergezet als een op seksbeluste asielzoeker die de Nederlandse waarden en normen niet respecteert. Het kort geding dient op 1 december voor de rechtbank Amsterdam.

Ahmed. Beeld PowNed
Ahmed.Beeld PowNed

'Berichtgeving mag controversieel en prikkelend zijn, in de lijn van PowNed, maar die mag niet ten koste gaan van mijn cliënt en andere geïnterviewden', zegt zijn advocate Channa Samkalden. 'Uitermate kwalijk' vindt ze de wijze waarop PowNed haar cliënt heeft geframed en in het kader heeft geplaatst van: vluchtelingen zijn een gevaar voor de samenleving.

Ahmed verbleef in de noodopvang in Apeldoorn, waar hij werd benaderd door een undercover journaliste van PowNed. Zij deed zich voor als studente die universitair onderzoek doet naar de waarden en normen van Syrische vluchtelingen en hoe deze zich verhouden tot die van de ontvangende maatschappij. Volgens de Syriër beloofde zij de beelden niet voor andere doeleinden te gebruiken of te zullen uitzenden.

PowNed laat in een reactie weten de keuze 'weloverwogen' te hebben gemaakt. Beeld anp
PowNed laat in een reactie weten de keuze 'weloverwogen' te hebben gemaakt.Beeld anp

Expliciete vragen

Het interview met Ahmed werd op 30 september afgenomen en duurde ruim een uur. Gevraagd werd onder andere naar veronderstelde religieuze verschillen, polygamie, seksualiteit en homoseksualiteit. De vragen werden allengs explicieter. Wat zou hij doen als hij een meisje seks zag hebben met een groep mannen? Of op straat homo's zag zoenen of elkaar betasten? Ahmed liet zijn persoonlijke aversie zien door zijn vinger in zijn keel te steken. Hij voegde eraan toe dat hij het zelf niet kan accepteren, maar dat hij zich realiseerde dat in Nederland mensen veel vrijer zijn.

Uiteindelijk werd gevraagd naar zijn persoonlijke seksbeleving. Zijn hoofd stond er niet naar, reageerde Ahmed, verwijzend naar de oorlog in Syrië. Na doorvragen vertelde hij dat hij in Griekenland in het ziekenhuis had gelegen. Hij had buikklachten die waren gerelateerd aan zijn testikels. Vanwege de omstandigheden had hij lange tijd geen zaadlozingen gehad. De dokter had hem geadviseerd te masturberen en seks te bedrijven.

Volgens Samkalden werden de fragmenten, los van de context en ontdaan van elke nuance, op 1 oktober getoond in Studio PowNed (vanaf minuut 14:20) Dieptepunt noemt zij de beelden van haar cliënt, waarin hij het heeft over zijn grote ballen en seks.

Miljoen keer bekeken

PowNed plaatste het filmpje op zijn YouTube-kanaal, dat werd in enkele weken 80 duizend keer bekeken. Op Facebook stonden de seksfragmenten met de kop 'Vluchteling: mijn ballen zijn heel groot.' Dat werd een miljoen keer weergegeven en 5.000 keer geliked. Internationale websites, ook Arabische, namen het filmpje over.

Er is heftig en veelal in schunnige taal gereageerd op de seksfragmenten. Een asieldemonstrant in Steenbergen droeg, kennelijk geïnspireerd door PowNed, een spandoek mee met de tekst: 'Een asielzoeker met een volle zak, pakt uw dochter met gemak.'

Het filmpje heeft ernstige gevolgen voor Ahmed, zegt Samkalden. Vrienden en familie hebben hem geblokkeerd op Facebook. Zijn huwelijk staat onder druk. Andere vluchtelingen verwijten hem dat hij de hele Syrische gemeenschap in diskrediet heeft gebracht.

In reactie zegt PowNed de concept-dagvaarding pas woensdagmiddag te hebben ontvangen. 'We zijn die aan het bestuderen', zegt Dominique Weesie. Voor zover hij kan nagaan valt Ahmed vooral over het feit dat de verslaggeefster zich niet bekend heeft gemaakt. 'Die keuze is weloverwogen gemaakt en daar staan wij nog altijd achter.' Van uit het verband halen van uitspraken is volgens Weesie geen sprake. Het kort geding ziet hij met vertrouwen tegemoet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden