Sympathie-stemmetjes voor onze zuiderburen

Et voilà: de liedjes van de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. De Volkskrant beluisterde ook deze achttien. Plus de zes geplaatste finalisten. Met even stellige en (on)juiste oordelen.

Beeld Studio V

1 Letland

Justs - Heartbeat

Deze niet onknappe gast gaat in zijn lederen jackie aardig van start voor Letland. Helaas is het na de pronte elektronische beat meteen afgelopen. Met het dreinerige refrein krijgt de pas 21-jarige Justs (een artiestennaam) in Riga en omstreken de handjes vast op elkaar, maar hier werden we er warm noch koud van. De overbeschaafde softrock verzandt in nietszeggendheid, leren jackie of geen leren jackie. Flauw ja, maar Heartbeat lijdt ernstig aan een hartritmestoornis.

Cijfer: 5

2 Polen

Michal Szpak - Color of Your Life

Een kasteeltoren in het bos, een tekst over liefde en eenzaamheid, een refrein dat uit een lang uitgerekte oohoohoohoo bestaat, een man met een ringbaardje en lange, goed verzorgde krullen, de wind die erdoorheen waait - nee, deze clichématige rockballad stelt op geen enkel vlak teleur. Leuk weetje voor op feestjes: die l met dat streepje erdoor spreek je uit als een w, als in wow. Even met z'n allen: wow, wat is Michaw een watje.

Cijfer: 6

3 Zwitserland

Rykka - Last of Our Kind

Rykka hult zich in een keur aan brandbare materialen en verhip, het lijkt even of ze in de fik staat. Maar de rooksliertjes vervliegen snel, net als het nummer zelf - het type ballad dat na het openingscouplet gas moet geven, maar dat doet in een te vol gepakte Fiat Panda die de Gotthardpas oprijdt. Met het zweet op het voorhoofd gooit ze er een modulatie tegenaan, maar alles staat afgesteld alsof ze de buren niet wil storen.

Cijfer: 5

Rykka.Beeld AFP

4 Israël

Hovi Star - Made of Stars

Het kan haast niet anders of Hovi Star - naar eigen zeggen een begenadigd haarstylist - heeft op zijn kuit een clichématige sterrenreeks getatoeëerd. Of met eyeliner getekend, kan ook. Ooit deed deze divafiguur mee aan een realityprogramma met de naam A Star is Born. 'We zijn gemaakt van sterren', zingt hij nu. Geen wonder dat de strakke zeikballade na twee minuten uitbarst in een hemeltergend handen-in-de-luchtmoment.

Cijfer: 5,5

5 Wit-Rusland

Ivan - Help You Fly

Met zijn gekreun en hoge uithalen doet de stem van de Wit-Russische Ivan een beetje denken aan een jonge Nick Carter van de Backstreet Boys. Qua looks niet trouwens. Help You Fly heeft een opzwepend refrein dat dankzij de scheurende gitaren nog iets van - voor Eurovisiebegrippen hè - power heeft. Ivan serveert het geheel lekker enthousiast, tikkie maniakaal, waarschijnlijk in de wetenschap dat hij de finale toch niet gaat halen. En Nicolette Kluijver heur haar nog moet teruggeven.

Cijfer: 5

Ivan.Beeld AP

6 Servië

Sanja Vucic - Goodbye (Shelter)

Geheide finalist, de overdadig opgemaakte jonge zangeres die volgens haar cv maar liefst vijf talen machtig is (Servisch, Spaans, Arabisch, Italiaans en Engels) en een vijfde (Portugees) onder de knie probeert te krijgen. Zingen kan ze ook. De Adele-achtige song barst van het pathos, maar die is in dit geval goed te verstouwen en van een orkest op volle sterkte, een handvol ondersteunende zangeressen en wat verstopte fluittonen is in deze competitie nog nooit iemand slechter geworden.

Cijfer: 7,5

7 Ierland

Nicky Byrne - Sunlight

Om de een of andere reden zijn de Ieren retemuzikaal, zeker als het gaat om goed geproduceerde radiovriendelijke meezingpop. Zie het rijtje U2, Westlife, Boyzone, The Corrs. Precies in die lijn ligt het lied van Nicky Byrne. Hij is een kruising tussen David Beckham en Bryan Adams. Het is classic rock met intense schorre stem gezongen, waarbij de twee lettergrepen van 'sunlight' een pakkend refrein vormen. Vreselijk gezapig, maar goed gemaakt.

Cijfer: 7,5

Nicky Byrne.Beeld AP

8 Macedonië

Kaliopi - Dona

Totaal Italiaanse rockballad zoals die geboren werd in de jaren tachtig en nooit meer is geëvolueerd, grazie al cielo. Waar leer, cellospeelsters, motorfietsen, extreem zwart haar, operagebouwen en neonkleurige martini's een uniek verbond aangaan, wiegend in extatisch liefdesgeluk. Kaliopi, gezegend met een typisch Italiaans-damesheesje, heeft leerpants geruild voor een Vampirellajurk. Dit alles brengt ons op het volgende: we hebben een superleuk Italiaans eethuisje ontdekt. Maar we zeggen niet waar, dan gaat iedereen erheen.

Cijfer: 6

9 Litouwen

Donny Montell - I've Been Waiting for This Night

Tamelijk gewaagd dat de Litouwers Donny Montell naar Stockholm hebben gestuurd. Vier edities geleden, in Azerbeidzjan, was zijn optreden geen knallend succes. Zijn laatste troef is stukken moderner, met een lekker refrein. Maar even realistisch: waarschijnlijk zingt Don net zo vals als in Baku en loopt de Zweedse nacht waarop hij heeft gewacht uit op mweh en een hoop dure troostwodka.

Cijfer: 7

Donny Montell.Beeld AFP

10 Australië

Dami Im - Sound of Silence

Behalve de pretentieuze titel valt er niets aan te merken op de inzending van Australië, dat dit jaar voor de tweede keer meedoet. Dami Im heeft een Lana del Rey-achtige dromerigheid in haar stem, maar kan daarnaast ook alle schuiven vol opengooien zonder dat ze aan zuiverheid inboet. Sound of Silence is een prima powerballad die niet hoeft onder te doen voor het gemiddelde top 40-nummer.

Cijfer: 8

11 Slovenië

ManuElla - Blue and Red

De Slovenen proberen het dit jaar met een doorsneeliedje. Horen we daar een banjo of is het toch weer gewoon die computer? De Taylor Swift van Slovenië zingt in het refrein vol overtuiging dat blauw blauw is, en rood rood. Daarmee is al veel gezegd. Met zulke teksten maak je niet veel vrienden en dat gejodel, of iets wat daar op lijkt, maakt het er allemaal niet beter op.

Cijfer: 6

ManuElla.Beeld AP

12 Bulgarijë

Poli Genova - If Love Was a Crime

Midtempo dancenummer is zó het gemiddelde van alles in het universum, en de tekst zo'n spectaculair zinloze metafoor (trouwens: is 'If Love Were a Crime' niet correcter?), dat je niet anders kan dan je blik op de styling richten. Welnu: hartelijk welkom, crew van Starship Subjunctive van Planeet Verkeersbord, u komt duidelijk met de beste bedoelingen, wandelt u gerust door naar de Grand Final, met complimenten van de bookmakers.

Cijfer: 4

13 Denemarken

Lighthouse X - Soldiers of Love

Jaha, ze bedoelen het goed, de boybandbraveriken van Lighthouse X. Daags na de aanslagen in Parijs verzonnen ze dat de wereld een mooiere plek zou zijn als we allemaal liefdessoldaten voor het leven waren. Het resulteerde in veel 'pak mijn hand' en 'hoop in onze harten'. Toch kan het de beste zure luisteraar overkomen: onder de douche kom je erachter dat het hubba-bubba-refrein bellen blaast in je kortetermijngeheugen.

Cijfer: 6,5

Lighthouse X.Beeld AP

14 Oekraïne

Jamala - 1944

Inhoudelijk is 1944 misschien wel het sterkste nummer van deze jaargang. Jamala zingt over de deportaties van de Tataren door de Sovjet-Unie in 1944, wat Jamala's overgrootmoeder en haar gezin overkwam. Het refrein zingt ze in de taal van de regio en betekent zoveel als: 'Ik kon mijn jeugd daar niet doorbrengen, omdat jullie mijn vrede wegnamen.' Verder heeft Jamala iets te veel naar Anthony Kiedis in de clip van Under The Bridge gekeken.

Cijfer: 7,5

15 Noorwegen

Agnete - Icebreaker

Het is moeilijk voorstelbaar dat Agnete in Noorwegen niet eens zo heel lang geleden een dikke hit scoorde met haar punkband The BlackSheeps: Wees rustig, hond. Deze keer probeert ze het met een half mislukte powerballad. Veelzijdig is ze zeker, Agnete. In 2014 won ze de Noorse editie van Dancing With the Stars. En dat voor een vrouw die opgroeide in Nesseby, een dorpje aan de Barentszzee in het hoge noorden van Noorwegen waar zalm, rendieren en bittere koude (Icebreaker!) de trefwoorden zijn.

Cijfer: 6

Agnete.Beeld AP

16 Georgië

Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz - Midnight Gold

Van het dreigende baslijntje en de militaristische drums, tot de prettig verveelde britpopzang en de gitaarriff die er halverwege in vliegt - alles klopt aan Midnight Gold, zeker als het na twee minuten tot een gierende climax komt. Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz (goede bandnaam ook) draait dan ook al tien jaar mee in het alternatieve circuit in Tbilisi. Wat ontbreekt is een catchy refreintje en dat verklaart wellicht waarom de Georgiërs onderaan bungelen in de ranglijst van de bookmakers.

Cijfer: 8

17 Albanië

Eneda Tarifa - Fairytale

Eneda Tarifa is een goeie zangeres, die een paar medium indringende en moeilijk te nemen melodiebuiginkjes uit haar mouwloze jurk schudt (half dekbed, half ingeklapte paraplu). Maar dit klinkt alsof het allemaal ter plekke wordt verzonnen. En nu we in de touwen hangen van anderhalf uur doorbrengen in een gigantische KitchenAid van vidiwallglitters en cameradraaikolken kunnen we geen aandacht meer opbrengen voor Tarifa's aantekenboekje.

Cijfer: 4,5

18 België

Laura Tesoro - What's The Pressure

Ook dit jaar kun je met een gerust hart sympathiestemmen op de benedenbuur. Laura Tesoro port de ingedommelde kijker wakker met een frisse hallo-hier-ben-ik-popkneiter, zo een die je al weken in je leven denkt te hebben. What's The Pressure is geschreven door Selah Sue, maar heeft verder helemaal niks met Selah Sue te maken. Wel met de swing van Bruno Mars. En met Laura Tesoro.

Cijfer: 8

Laura Tesoro.Beeld AP

Dit zijn de inzendingen die sowieso naar de finale gaan. Wie kennen we nog van vroeger en welk talent gaat de plank misslaan?

Zweden


Frans - If I Were Sorry

Frans staat in het Zweedse nationale geheugen gegrift als dat 7-jarige zangertje dat een ode aan Zlatan Ibrahimovic bracht. Tien jaar later heeft hij zich aangekleed voor een randstedelijk technofeestje, o nee, het Eurovisie Songfestival, waar hij tussen allerhande bakken herrie een prettig simpel nummer uitserveert. If I Were Sorry is pakkend, zeker. Maar er mist iets. Tegen het einde van het liedje klinkt Frans alsof hij tóch liever was gaan raven met zijn schoolvrienden. Dan weet je zeker dat het Songfestival komend jaar in een minder kanelbullar-rijke omgeving zal plaatsvinden.

Cijfer: 7

Duitsland

Jamie-Lee Kriewitz - Ghost

Meer dan de grauwe middenmoot zit er voor Duitsland niet in. Best gek, want met twee winnaars (1982 en 2010) slaat het land een modderfiguur. Jamie-Lee is jong (18), winnares van The Voice of Germany en volgens iedereen in Duitsland die er verstand van heeft een natuurtalentje. Jammer van het vrij zouteloze lied. Waarom de jonge ghostbuster lijkt te zijn weggelopen uit een Japanse mangastrip is niet geheel duidelijk, maar origineel en aandachttrekkend is haar outfit zeker.

Cijfer: 5,5

Jamie-Lee KriewitzBeeld Reuters

Italië

Francesca Michielin - No Degree of Separation

Ja, deze typische Italiaans-intense ballad is gelikt geproduceerd en het climaxrefreintje werkt, maar god, wat is de melodie middelmatig. Alsof John Ewbank een la met afgekeurde composities heeft opengetrokken. Zoals zo veel deelnemers aan het Songfestival won Francesca Michielin in eigen land een talentenjacht, X Factor. Op twee derde begint de zangeres, die elk moment in huilen kan uitbarsten, opeens in het Engels te zingen, maar dat had ze beter niet kunnen doen.

Cijfer: 5,5

Spanje

Barei - Say Yay!

Je bent toch niet bang, gewoon doorzetten, is de strekking van dit nummer, dat daarmee staat vastgespijkerd op een van de vijf continentale platen van Songfestivalthematiek (hoop, vrede, brandende liefde, schroeiende verlatingsangst, motivational speech). Als Bob de Grote Stilte heeft, doet Barei de Kleine Stilte: na het eerste refrein valt het nummer schijndood neer. Ze krijgt het nummer niet meer op gang, als een schnabbelact die te vroeg op de avond een juichstorm probeert op te wekken yeeeeeeeey woooooo!!!!

Cijfer: 5

Barei.Beeld Reuters

Frankrijk

Amir - J'ai Cherché

Kenneth Perez doet mee voor Frankrijk en komt gewoon even met een joekel van een Songfestivalhit. J'ai cherché is zorgvuldig opgebouwd uit de heilige drie-eenheid ritmisch geklap, lichtverteerbare gitaaraanslagen en een aanstekelijk 'joehoe-hoe-hoe-hoe'. De tempowisselingen zijn behalve logisch (een zeldzaamheid in de Eurovisie-wereld) ook nog eens perfect getimed. En dan ook nog die heerlijk voorspelbare climax.

Cijfer: 8

Groot-Brittannië

Joe & Jake - You're Not Alone

Van het Verenigd Koninkrijk mag je, als bakermat van de popmuziek, altijd wel wat meer verwachten dan, zegge, Azerbeidzjan. Als we aardig zouden zijn, zouden we Joe en Jake een fletse kopie van Nick en Simon noemen, en hun liedje You're Not Alone een archetypisch middelmatig songfestivalnummer. Maar we zijn niet aardig. Er zijn in het toilet plonzende drollen die beter (en bevredigender) klinken dan dit hoopje fantasieloze mwarghbrpffffrrrrt.

Cijfer: 4

Joe & Jake.Beeld Reuters

Door!

Uitslag Tweede Halve Finale volgens Oddschecker, een vergelijkingssite die hierbij een gemiddelde neemt van twaalf bookmakers, stand per 11 mei, 18:00uur. De eerste tien gaan door. Van die tien had Oddschecker er bij de Eerste Halve Finale negen goed.

1 Oekraïne
2 Australië
3 Servië
4 Letland
5 België
6 Israël
7 Bulgarije
8 Litouwen
9 Polen
10 Georgië
11 Noorwegen
12 Macedonië
13 Denemarken
14 Wit-Rusland
15 Ierland
16 Slovenië
17 Albanië
18 Zwitserland

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden