Review

Symbolica speelt effectief in op kinderlijke verwondering

Kort genoegen, maar zeer spectaculair.

Botanicum, de plantenkas van de koning, is het hoogtepunt van de rit.

Je glijdt over de grond, je danst, je zweeft, je walst. Dankzij de onzichtbare rails rijdt het karretje geruisloos over de spiegelgladde paleisvloer. In een rondje, achteruit, in versnelling, en - help! - bijna tegen een grote gesloten houten poort. Dit is blijkbaar privéterrein in het Paleis der Fantasie, een geheime kamer van koning Pardulfus. Achteruit gaat het karretje, fluks op weg naar de andere vertrekken. Daar is genoeg te zien.

Symbolica: Paleis der Fantasie is de nieuwste Eftelingattractie, die vandaag opent voor publiek. Een zogeheten 'dark ride': jargon voor een overdekte familieattractie met een bewegend voertuig. Met 35 miljoen euro is Symbolica de duurste Eftelingattractie ooit. Het is ook de grootste: de oppervlakte is ruim 3.600 vierkante meter, het hoogste punt 30 meter.

Nieuwe attractie Symbolica in de Efteling: het paleis van angsten en verlangens

300 ton staal, 8 torens, 1 tuin. Dit is de nieuwe Eftelingattractie Symbolica.

De hoofdontwerper en de componist leggen uit. (+)

Het paleis is het epicentrum van een tot in details uitgedacht fabelrijk, dat draait om koning Pardulfus, prinses Pardijn en de ondeugende tovernar Pardoes. Het verhaal van de attractie Symbolica is eenvoudig, in 7 minuten is het lastig een te complexe verhaallijn te ontvouwen. Misschien hoeft dat ook niet.

Bezoekers gaan op audiëntie bij de koning, dat is het idee. In de ontvangsthal worden we te woord gestaan door hoofdlakei O.J. Punctuel. Maar dan duikt Pardoes op, die dit officiële staatsgedoe maar saai vindt, en ons uitnodigt op een officieuze tovertoer door de kamers en catacomben van het paleis. Punctuel en Pardoes zijn geen acteurs, maar levensgrote, ietwat houterig bewegende poppen, passend in die bewust nostalgische Eftelingesthetiek waardoor alles eruitziet alsof het in 1926 is gemaakt. Na een toverspreuk splijt de trap open en zie je een schaars verlichte gang. Aan het einde wachten 34 karretjes - fantasievaarders geheten - op de bezoekers. Symbolica biedt plek aan 1.400 mensen per uur.

Lees verder onder de foto.

Hoofdlakei O.J. Punctuel heet de bezoekers welkom in de Ontvangsthal. Beeld anp
Het Observatorium

Er zijn drie routes om uit te kiezen, die slechts minimaal verschillen - de vijf hoofdtaferelen zijn steeds dezelfde. En het moet gezegd: die zijn ronduit spectaculair. Eerst leidt Pardoes ons naar het Observatorium, een grote ronde ruimte, met centraal in de zaal een grijze tovenaar, type Albus Perkamentus, inclusief meterslange baard. Om hem heen zweven gekleurde sterren en planeten. We zien rijen boeken, telescopen, alchemistische instrumenten, borrelende toverdrankjes en dierskeletten - en bij elkaar creëren ze een magisch tafereel.

Hierna volgt een fraai uitzicht op een miniatuurversie van het Rijk der Fantasie, met huisjes, bergen en beekjes. Terwijl gigantische felgekleurde glittervlinders in de nacht op en neer deinen, glinstert het sprookjesrijk in het licht van de sterren.

Het hoogtepunt van de rit komt daarna, in het Botanicum, de tropische plantenkas van de koning. Ook deze ruimte is weer zo rijk gedecoreerd dat je nauwelijks weet waar je moet kijken. En dan, zoals dat gaat in een magisch paleis, transformeert de plantenkas tot aquarium, waar achter het glas een kolossaal walvisachtig fabeldier opduikt. Onmiddellijk begint het glas te barsten en stroomt het water naar binnen. De illusie is oprecht spannend. Weg hier!

Na een tochtje door een soort stoffige opslag van Eftelingmagie, met vanzelf bladerende toverboeken, en kastjes die zelfstandig open en dichtgaan, komen we dan uiteindelijk oog in oog met de koning te staan. Hij leeft zich op een gemaskerd bal liederlijk uit aan een overvloedig gedekte tafel, met daarop lekkernijen die door kinderen lijken verzonnen, zoals taarten van kroket en frikadel. Uit een manshoge slagroomtaart in de hoek duikt een danseres op, en ons karretje zwiert nog even door de balzaal tussen twee buitenissig uitgedoste dansparen door. Maar dan is het afgelopen. Helaas.

In de Koningszaal is een groot gemaskerd bal gaande en staan de tafels vol lekkernijen, rechtstreeks uit de fantasie van kinderen.

Zijn er geen kanttekeningen te plaatsen bij Symbolica? Toch wel. Zo werkt de stem van Pardoes (acteur Joey van der Velden) behoorlijk op de zenuwen. Van een paar ruimten is voorts niet helemaal duidelijk wat we er precies doen, die lijken vooral bedoeld om een foto te maken (na afloop natuurlijk te koop). Ook bieden de karretjes nog wat digitale interactie.

Het grootste probleem van Symbolica is echter de tijd: 7 minuten is véél te kort. Wie een uur in de hitte heeft staan wachten met drie huilende kinderen voelt zich na zo'n flitsbezoek mogelijk enigszins bekocht. Maar toch: met de aanstekelijke ideeënweelde en betoverende esthetiek van Symbolica speelt de Efteling effectief in op de kinderlijke verwondering, of die nu heel vers is of diep weggestopt. En wel zodanig dat na afloop maar één wens resteert: nog een keer!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden