Sylvia Witteman las de Volkskrant van haar geboortedag: 'Zó veel leuker dan een oud boek'

Sylvia Witteman
null Beeld anp
Beeld anp

Oude boeken zijn al zo geweldig, maar oude kranten zijn nóg leuker. Sinds een paar dagen zijn op de site Delpher nu ook de archieven van de Volkskrant te vinden, en sindsdien lees ik niets anders meer. Eén oude krant vertelt boeiender over de wereldgeschiedenis dan welk boek ook, zo blijkt.

Ik was kinderachtig genoeg om te beginnen met de krant van 9 oktober 1965, mijn geboortedag. Terwijl mijn moeder in het kraambed op mijn komst wachtte, vond in Indonesie een coup plaats, werd de Amerikaanse president Johnson succesvol geopereerd ('de galblaas, die een 12 mm dikke steen bevatte, werd verwijderd') schreef Godfried Bomans zijn cursiefje voor de voorpagina, en stuurde Outspan een advertentie in voor zijn sinaasappels: 'Pas geplukt - heerlijk vers. De lekkerste én gezondste zomerverfrissing!' Tien jaar later zou Outspan in ongenade vallen als protest tegen de Zuid-Afrikaanse Apartheid. Ik zie die doodenge poster nog voor me, waarop een zwart hoofd door een blanke hand wordt uitgeperst. 'Outspan bloedsinaasappels - Pers geen Zuidafrikaan uit!'

Een cartoon van Opland over Provo. Een mislukte maanlanding van de Loena VII. Een foto van een 'onder-onsje' van de kleine Japanse prins Hiro met zijn moeder, prinses Misjiko. Een berichtje: Oost- en West-Duitsland zullen voortaan afzonderlijk vertegenwoordigd worden op de Olympische spelen.

Een advertentie voor een moderne, 'draagbare schrijfmachine' van 350 gulden; indertijd een half maandsalaris. Een stuk over het kersverse Hilversum 3: 'Een nieuw geluid op de Nederlandse ethergolven. Een licht geluid, maar daar werd om gevraagd'. Een interview met een 'pionier in de psycho-somatiek' met de kop: 'Gestoord gevoelsleven ook zaak voor huisarts'. Een cartoon van een vrouw die sip naast het fornuis staat en tegen haar nóg sippere man verzucht: 'Ik heb de klok afgesteld, het tijdsignaal, de thermostaat en het automatische omkeerapparaat maar ik ben vergeten het diner er in te doen!'

Een personeelsadvertentie van C&A dat met spoed een 'leuk en beschaafd jong meisje' zoekt. Leuk en beschaafd hield onder andere in: katholiek. En stoppen met werken zodra ze getrouwd was. Een auto-advertentie: 'Uw twee en twintigste sigaret? De atmosfeer blijft fris in de nieuwe renault 16'. Een foto van het cabaret 'Lulerei', met naast John Lanting en Jasperina de Jong ook een jonge, nog onbekende Kees van Kooten, in coltrui. Hij heette toen nog Cees.

Te koop: een 'royale middenstandswoning' voor 33.000 gulden.

Een fragment uit het 'Siberisch dagboek' van Karel van het Reve, met foto's van in bikini flanerende vrouwen aan het strand. Het proza was voor die tijd heel fris en is dat altijd gebleven.

Een stuk van Peter Brusse over op-art, kunst uit het laboratorium: 'Mary Quant, de dertigjarige 'moeder' van de blije Britse mode-ontwerpers, heeft haar huis door een op-art-binnenhuisarchitect laten vormgeven'. Een advertentie van het PTT-telegraafkantoor Amsterdam: 'dagelijks contact met 5 werelddelen.'

Een paginagrote advertentie voor de 'deux-pièces' van Modehuis Gerzon, dat in 1970 ter ziele zou gaan. Kleine advertenties: 'Gevraagd: een net kindermeisje, leeftijd 15-17 jaar, inwonend'. 'Meisje, 18 jaar, zoekt vriendin in Amsterdam'. 'Aangeboden: struisveren, in alle gewenste kleuren'.

Dat alles, op de dag dat ik ter wereld kwam. Allemaal ingehaald door de tijd en de 'kennis van nu'. Heerlijk was het, om te lezen. Maar een knagende wens drong zich op: kon ik maar héél even bladeren in een Volkskrant van 2065.

Al was het maar één minuut.

Reageren? s.witteman@volkskrant.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden