Column

Sylvia Witteman: 'Hoe maak ik het gezellig?' De Kerst-Allerhande weet raad

De Kerst-Allerhande is zoals elk jaar weer het non plus ultra van bruisende gezelligheid. Nieuw is de 'Whatsapphulp' bij het kerstkoken. 'Saus te dun, kalkoen mislukt? Stuur je kookvraag via Whatsapp naar Allerhande!' Een kalkoen kan op tientallen verschillende manieren spectaculair mislukken, dus ik ben benieuwd. 'Het zwart geblakerde deel wegsnijden, opvullen met knakworst'? 'Zeg gewoon van dat bevroren stuk in het midden dat dat het toetje is'?

Beeld anp

De gerechten zijn klassiek dit jaar, dat wil zeggen, comaverwekkend saai: varkenshaasjes met champignonsaus, hertenbiefstukjes met cranberry's, die goeie oude sperzieboontjes in spek gerold... Bij wijze van contrast is er gelukkig ook sprake van een culinair aardappelnieuwtje dat de hele Allerhande door huppelt in diverse gedaanten: het 'Peruaanse oeraardappeltje', ook wel aangeprezen als 'aardappel 2.0', een schreeuwerig knolletje in alarmerende kleuren als paars en fuchsiaroze.

Wat de onuitroeibare garnalensalade betreft: die is thans onderhevig aan '3 keer garnalenvariatie', namelijk op een blaadje sla, op een toastje, of in een tomaatje. Je moet er maar opkomen! Ook de carpaccio heeft het inmiddels, na twee decennia van nationale carpacciomoeheid, tot klassieker geschopt, vooral trouwens in de beruchte gecorrumpeerde verhaspelingen als 'carpaccio van tomaat' en 'carpaccio van ananas'. Om onderscheid te maken is er ook een 'carpaccio onder de carpaccio's' kant-en-klaar in een doosje te koop, met pijnboompitten (die eeuwige pionnen in het culinaire schaakspel des levens), Parmezaanse kaas en olijfolie erbij. 'Wel zo relaxed', aldus de Allerhande. Wie het nóg relaxter wil, kan zijn diner ook plannen volgens het 'iedereen neemt wat mee'-principe. 'Om te voorkomen dat je straks 3 kalkoenen hebt en geen dessert: vraag iedereen vooraf aan te geven wat hij meeneemt.' Joh!

Onder de wat wanhopige kop 'Hoe maak ik het gezellig?' krijgen we geestverruimende decoratiewenken als 'Ga je voor minimalistisch chic? Kies dan voor een wit kleed, servies en witte kaarsen!' Van bestek wordt de raad gegeven het 'op te wrijven tot het glanst. Je zult zien: opeens heb je bestek van sterrenniveau', en voor wie het niet dol genoeg kan zijn: 'bind het bestek bij elkaar met een lint en wat kerstversiering.'

Ook dit jaar krijgen we weer de ijzersterke tip om 'de voorraad ijsblokjes in een doos in de diepvries te bewaren' en 'rode wijn op kamertemperatuur te brengen', dat laatste voor het geval je die wijn naast de ijsblokjes in de diepvries had bewaard of rectaal had ingebracht.

Ook krijgen we wijze lessen als 'met sauzen zorg je voor een smaakcombinatie, maar ze spelen ook een grote rol bij de presentatie van een gerecht'; 'Voor lamsvlees geldt dat het bij voorkeur gaar moet zijn' en 'drinken hoort bij eten als een kalkoen bij kerst'. Dat laatste deed mij denken aan een moederdagkaart die een van mijn kinderen eens meenam van de kleuterschool: 'Een kind zonder moeder is als een vaas zonder bloemen.'

De kinderen hebben trouwens mazzel dit jaar: ze krijgen kipspiesjes met ananas, en een 'groentekerstboom' (jottem!); 'moet je hun gezichten zien als ze horen dat ze het kleed mogen voltekenen met kerstfiguren!' Trouwens, wat gourmetten met kinderen betreft: 'wil je er voor zorgen dat ze tóch alles binnenkrijgen? Maak 'rode' schaaltjes (vlees en vis) en 'groene' schaaltjes (groente en fruit). De deal is: in elk pannetje moet iets roods en iets groens.'

Extra kersttip van mij : zet er een als engel verklede dompteur naast met een zweep, om toezicht te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.